Enyhe bővülést hozott a járvány lecsengése a májusi gyógyszerforgalomban

Olvasási idő: 5 perc

Az áprilisi forgalomhoz képest 0,2%-kal bővült a támogatott, vényköteles gyógyszerek eladása májusban. Az előző évhez mérten azonban 11% feletti a növekedés.

Idén májusban tovább folytatódott a támogatott vényköteles gyógyszerforgalom bővülése áprilishoz képest,hiszen 0,2%-kal bővült, a koronavírus által sanyargatott előző évhez képest pedig 11,1%-kal. A legfrissebb adatok alapján a bruttó forgalom 45,2 milliárd forintot tett ki 2021. májusban. Ebben a hónapban már Magyarország túljutott a koronavírus-járvány harmadik hullámának legnehezebb időszakán, ezért a pandémia lassító hatása egyre kevésbé érződhetett a magyar patikák eladásaiban. A fentiekkel szemben a hazai vényköteles gyógyszerforgalom az egymást követő második hónapban teljesített a hosszútávú trend alatt, amely megerősítheti a feltételezést, miszerint 2021. márciusában a lakosság jelentősen felhalmozta a készleteit a koronavírus járvány harmadik hullámának súlyosbodásának esetére.

Támogatott vényköteles gyógyszerek havi forgalma milliárd Ft-ban

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

A koronavírus harmadik hullámának lecsengése a dobozeladások számának az alakulásában is kifejtette a hatását. A fokozatos nyitás és feloldások kedvező hatásaként – a forgalmi adatokhoz hasonlóan – a dobozeladások mértéke gyakorlatilag nem változott májusban áprilishoz képest. 2021. májusában 14,1 millió doboz vényköteles támogatott terméket adtak el a magyar gyógyszertárak. Ezzel szemben az előző évhez képest a változás mértéke jóval jelentősebb: 2020. májusához képest idén 5,8 %-kal több kiszerelést forgalmaztak a patikák. A jelentős éves növekedésben a bázishatásnak is nagymértékben szerepe volt, ugyanis a tavaly májusi 13,4 millió dobozos forgalom a valaha mért legalacsonyabb forgalmazott volumen a vényköteles támogatott gyógyszerpiaci adatok alapján.

A megyei folyamatok májusban, áprilishoz viszonyítva vegyes képet festenek. A növekedés és csökkenés egyenletesen oszlott meg a megyék között, mivel a megyék fele bővülni tudott, míg a másik fele pedig visszaesett. Ebben a hónapban legnagyobb mértékben bővült Csongrád (2,2%), Budapest (2,1%), valamint Somogy megye (1,9%). Ezzel szemben a leginkább lassuló megyék Békés (-2,2%), Hajdú-Bihar (-2,3%), illetve Nógrád (-3,9%) voltak májusban.

Gyógyszerforgalom változása regionálisan (az előző hónaphoz képest)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Az előző évhez képest csaknem minden megye növekedést mutatott mégis a legnagyobb növekedést Budapest mutatta: az előző évhez képest 17,1%-kal bővült. Ennek az az oka, hogy a koronavírus megjelenése a fővárost érintette a legkárosabban a tavalyi évben, mivel az egyébként Budapesten vásárló ingázók a lakóhelyek környékén intézhették vásárlásaikat a karantén idején. 2020. májusához képest Nógrád megye mutatta a legkisebb mértékű változást, amelynek forgalma 5,2%-kal bővült.

Májusban a nagysúlyú gyógyszercsoportok éves alapon egyaránt növekedni tudtak. Ugyanez nem igaz, ha az előző hónaphoz viszonyítjuk a változást. Ebben az esetben csak a kardiovaszkuláris rendszer gyógyszerei (1,9%) és a daganatellenes szerek (2,9%) voltak képesek a bővülésre, minden más nagysúlyú kategória csökkent. A legfrissebb adatok alapján érdemes kiemelni a parazitaellenes készítmények növekedését (39,1%), amelynek forgalma alapján megállapíthatjuk, hogy a kategória szereinek szezonja volt ebben a hónapban.

Támogatott vényköteles gyógyszerek forgalmának változása terméktípusonként januárban

*MoM: Előző hónaphoz mért forgalom, YoY: Előző év azonos időszakához mért forgalom
Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

„Májusban a hazai gyógyszereladások csaknem megismételték az áprilisi forgalmat, amelyet elsősorban a 2021. márciusban történő eladási megugrásnak tudhatunk be. A támogatott vényköteles piacon a kialakuló koronavírus harmadik hulláma átmenetileg többletkeresletet generált márciusban, eltérítve ezzel a gyógyszerforgalom alakulását a természetes növekedési pályájától. Az adatokat vizsgálva azonban megállapíthatjuk, hogy kéthavi gyenge forgalom után rendszerint magasabb értéket zár a következő hónap, ebből fakadóan 2021. júniusban növekedésre számíthatunk a piacon.” – zárja elemzését Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke.

Szerző: Virág Zsolt – Hiflylabs Zrt. Igazgatóság Elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.