Lassúló növekedés és csökkenő dobozszám jellemezte a támogatott vényköteles gyógyszerpiacot 2021-ben

Olvasási idő: 5 perc

568 milliárd forintot tett ki a támogatott vényköteles gyógyszereladás Magyarországon 2021-ben. A tavalyi év egészében összesen 177 millió darab gyógyszerdobozt adtak el itthon.

A koronavírus második évére megtört a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalmának a növekedési üteme a legfrissebb adatok alapján. A 2021-es év utolsó hónapjában, decemberben a 50,7 milliárdos teljesítmény közel egyformán alakult az erős novemberi 51 milliárd forintos forgalomhoz hasonlóan. Ezzel az éves összesített forgalom 568 milliárd forintot tett ki a támogatott vényköteles szerek tekintetében. 

2021-ben csak 1,7 %-kal bővült a magyar patikák forgalma az előző évhez képest. Ezzel szemben a korábbi években 5 % körüli teljesítmény volt a megszokott. A forgalom alacsony növekedése az eladott gyógyszerdobozok számának a visszaesésével párosult. Összességében azonban kijelenthető, hogy a koronavírus második évében is folytatódott a támogatott vényköteles forgalom bővülésének immár 8 éve tartó trendje. Igaz, a tavalyi év során látott forgalmi bővülés lassuló dobozeladással párosult. A magyar gyógyszertárak gyengébb évéhez hozzájárulhatott a koronavírustól való félelem is. Többen választhattak nem vényköteles szereket tavaly, ezzel is csökkentve a háziorvossal való találkozást és a megfertőződés lehetőségét. Valamint az adatokban már érezhetően megjelenik a koronavírus 40.000, többnyire krónikus beteg áldozatának a hiányzó gyógyszerkiváltása is.

Támogatott vényköteles gyógyszerek éves forgalma és az eladott dobozszám alakulása
(2006-2021)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Az eladott gyógyszerdobozokat vizsgálva egy eltérő képet láthatunk a vényköteles szegmensben. Tavaly 177,7 millió dobozzal adtak el gyógyszert patikák, szemben 184,9 millió gyógyszer fogyott a 2020-as évben. A támogatott vényköteles szerek eladott darabszáma tehát 3,9 %-kal csökkent az előző évhez képest. Arányaiban ekkora mértékű visszaesést a termékek volumenében 2007 óta nem láthattunk Magyarországon az adatok szerint. A fertőzésellenes szereket leszámítva minden termékcsoportban csökkent az eladások dobozszáma a tavalyi évben. A fertőzésellenes gyógyszerek 5,7 %-kal növekedtek az antibiotikum eladásoknak köszönhetően, de ez a bővülés is csak az alacsony bázisnak köszönhető, ugyanis 2020-ban a koronavírussal kapcsolatos lezárások miatt nem alakult ki komoly influenzajárvány hazánkban.

A koronavírus második évét követően megállapíthatjuk, hogy a világjárvánnyal való együttélés egy új növekedési pályára állította a támogatott, vényköteles szegmenst Magyarországon. Az adatok alapján megállapítható, hogy a szívgyógyszerek és a légzőrendszer szerei gyengítették leginkább a forgalmat. 2022-ben érdemes lesz odafigyelni az említett két kategóriára, hogy képesek lesznek-e megfordítani a negatív trendet.

Az adatok alapján lehetőségünk nyílik arra, hogy megállapítsunk milyen gyógyszerek járultak hozzá az éves, 1,7 %-os mértékű növekedéshez. A legnagyobb mértékben (1,1 százalékponttal) a vérképző szerek járultak hozzá, majd ezt követték a daganatellenes szerek a maguk 0,7 százalékpontos részarányukkal. A legtöbb gyógyszercsoport kisebb mértékben lassította vagy segítette az éves forgalom növekedését a támogatott vényköteles piacon 2021-ben.

A 2021-es éves növekedés felbontása gyógyszerkategóriánként
(százalékpont)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

A gyógyszerkategóriák szerinti forgalom vegyes képet fest. A nagysúlyú kategóriák közül bővülni tudott a tápcsatorna szerek (2,4%), vérképzők (9,9%) és a daganatellenes szerek (4,2%) 2021-es év egészében. Ugyanakkor a szintén jelentős súlyt képviselő szívgyógyszerek (-2,4%) és váz-és izomrendszer gyógyszerei (-1,7%) csökkentek. 2021-ben a legnagyobb mértékben, 15,9 %-kal bővültek az összesített forgalomban pehelysúlyt képviselő parazitaellenes szerek. Ebbe a gyógyszercsoportba tartoznak például azok a szerek, amelyek a maláriát vagy az amőbiázist (amőba parazita okozta megbetegedést) kezelik.

Támogatott vényköteles gyógyszerek forgalmának változása terméktípusonként 2021-ben

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

A gyógyszerforgalom regionális megoszlását vizsgálva azt láthatjuk, hogy a teljes forgalom egyharmadát adó főváros és Pest megye az országos átlag felett teljesített. A pest megyei 3,5, a budapesti patikák forgalma pedig 2,7 %-kal bővült az előző évhez képest. 2020-ban az év egy részét kijárási tilalom korlátozta, ami a bázis adatait jelentősen átalakította: a megszokottnál nagyobb forgalmat láthattunk az agglomerációban és a balatoni térségben. A legfrissebb adatok alapján mind az „agglomerációs-” és a „Balaton-hatás” is kiegyenlítődni látszik, a 2020-ban tapasztalt extrém növekedési mutatók lecsökkentek. Ennek ellenére Pest megye az országos átlag dupláját volt képes elérni, amely részben köszönhető az otthoni munkavégzésnek és a budapestiek agglomerációba költözésének egyaránt. Külön érdekes Heves megye helyzete, ahol a kijárási korlátozásoknak köszönhetően olyan magas volt a vásárlási arány a helyi patikákban 2020-ban, hogy ehhez viszonyítva a 2021-es eladási érték 0,3 %-kal kisebbnek bizonyult. 2021-ben a heves megyei patikákon kívül más megyében nem mutattak ki forgalmi csökkenést a vényköteles, támogatott szegmensben. Megyei szinten a legkisebb növekedést Nógrád megyében mérték (0,4%), Tolna megye pedig megismételte az előző évi forgalmát 2021-ben. 

A 2020-as gyógyszerforgalom megyei változása
(százalék, év/év változás)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

A 2021-es gyógyszerforgalom megyei változása és súlya a teljes eladásokban
(százalék, év/év változás)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Szerző: Farsang Bence – Data Scientist

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.