Ismét bővült a gyógyszerforgalom júniusban

Olvasási idő: 4 perc

A gyenge áprilisi és májusi forgalom után júniusban újra jelentősebb mértékben növekedett a hazai patikák gyógyszerforgalma.

2021 júniusában 48 milliárd Ft-ot tett ki a hazai patikák vényköteles támogatott gyógyszerforgalma, amely csaknem 3 milliárd Ft-tal haladja meg az előző havi forgalmi értéket. Két hónap csökkenés után tehát a vártaknak megfelelően újra növekedésbe fordult a gyógyszerforgalom. A májushoz képest a növekedés mértéke 6,3; míg az előző év júniusához képest 9 százalék. A tavasz elején tapasztalt átlagon felüli gyógyszervásárlási volumen a lakosságnál ideiglenesen megugró gyógyszerállományt generált, és ennek hatása látható az elmúlt hónapok forgalmában. A koronavírus második évében még mindig láthatóak a felhalmozási ciklusok, azonban 2021-ben már ennek jóval kisebb a mértéke, mint 2020-ban.

Támogatott vényköteles gyógyszerek havi forgalma milliárd Ft-ban

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Az adatok arra engednek következtetni, hogy a lakosság a vásárlásaival próbált alkalmazkodni a koronavírus okozta lezárásokhoz. „Míg tavaly átlagosan 4,5 milliárd forinttal, addig az idei év első 6 hónapjára vetítve körülbelül 2,4 milliárd forinttal  tértek el a havi forgalmak a növekedés trendtől. Ha a koronavírus járvány delta variánsa nem emeli meg jelentősen az esetszámokat, akkor folytatódhat az elmúlt hónapokban is megfigyelhető normalizálódás a támogatott vényköteles gyógyszerpiacon.” – kezdi elemzését Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke.

Az eladott termékek darabszámát vizsgálva nem látunk akkora mértékű bővülést, mint a forgalmi érték esetében. Az eladott gyógyszerdobozok száma 5,2 százalékkal bővült júniusban az előző hónaphoz képest. Ezzel a hazai gyógyszertárak összesen 14,9 millió darab támogatott vényköteles gyógyszert adtak el a hónapban. Az erős 2020 évi bázis miatt a növekedés éves viszonylatban valamivel alacsonyabb. A 2020 júniusához mérten a gyógyszerdoboz eladások 3,3 százalékkal emelkedtek.

A forgalmi és a dobozeladás adatok összehasonlítása jól mutatja, hogy a dobozeladások volumene nem tudja követni a forgalmi érték bővülését. Tavaly júniusban 3 060 forint forgalmat jelentett a magyar patikáknak egy vásárló, addig egy évvel később ez az érték már 3 230 forintot tett ki összesen. Ez a drágulás azt jelenti, hogy egy év alatt 5,5 százalékkal emelkedett a támogatott vényköteles gyógyszerek bruttó ára hazánkban. Összehasonlításképpen a KSH szakértői a gyógyszer, gyógyáru piacon átlagosan 3,4 százalékos áremelkedést mértek az előző év azonos időszakához mérten.

A forgalmat regionális szinten vizsgálva minden megyében növekedést láthatunk havi és éves szinten egyaránt. Az előző hónaphoz képest a legjelentősebb mértékben bővült a Csongrád (11,4%), Hajdú-Bihar (10,2%), valamint Vas megye (9,2%) támogatott vényköteles gyógyszerforgalma. Ezzel szemben az éves növekedést Pest megye és a főváros vezeti, egyaránt 11,6 %-os forgalmi emelkedéssel. Tavaly júniushoz képest Tolna (2,7%), valamint májushoz képest Zala (3,2%) megyék bővültek a leglassabb mértékben.

A megyei forgalom értékének növekedése százalékban

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

A legtöbb gyógyszerkategória jelentősen növekedett az előző hónaphoz és évhez mérten is. A növekedés legnagyobb részéhez ebben a hónapban is a nagy súlyú gyógyszercsoportok járultak hozzá, mint a tápcsatorna és anyagcsere gyógyszerek és a daganatellenes szerek. Jelentősen, 26,6 százalékkal növekedett a szezonális parazitaellenes készítmények, féregűzők és repellensek csoportja. Igaz, a csoport teljes forgalma 17 millió forintot tett ki csupán a júniusi forgalomból. A parazitaellenes készítmények, féregűzők és repellensek csoportba tartoznak például a rühellenes szerek, féregűzők, valamint a malária ellenes szerek is. Kiemelendő még – az egyetlen csoport, amely az előző évhez képest csökkenést mutatott – a systemás hormonkészítmények, a nemi hormonok csoport. A csökkenést elsősorban a hipotalamusz és az agyalapi mirigy hormonok készítményeinek nagymértékű lassulása eredményezte.

Támogatott vényköteles gyógyszerek forgalmának változása terméktípusonként*

*MoM: Előző hónaphoz mért forgalom, YoY: Előző év azonos időszakához mért forgalom
Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Szerző: Virág Zsolt – Hiflylabs Zrt. Igazgatóság Elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.