Nagymértékű gyógyszerforgalmat hozott a járvány felfutása októberben

Olvasási idő: 6 perc

Az októberi 48,7 milliárd forintos gyógyszerforgalom csaknem megismételte az előző havi, féléves rekordnak számító szeptemberi 48,9 milliárdos forgalmat.

Idén októberben tovább folytatódott a támogatott és vényköteles gyógyszerforgalom bővülése a rekord szeptemberi hónaphoz képest. A szeptemberi rekordot a koronavírus 4. hulláma, az újabb lezárásoktól való félelem fűthette. Azonban a legfrissebb adatok alapján kijelenthető, hogy a vényköteles, támogatott gyógyszerek felhalmozása az októberi hónapban is jelentősen megmutatkozott a havi forgalmi adatban. A támogatott vényköteles forgalom a szeptemberihez képest 0,4 %-kal lassult, az előző évhez képest viszont csaknem 4 %-kal bővült. Az októberi adat a harmadik legnagyobb forgalmi érték 2020 januárja óta.

Támogatott vényköteles gyógyszerek havi forgalma milliárd Ft-ban

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

„A korábbi évek statisztikáit elemezve a gyógyszerforgalmat a gyógyszerek kiváltásának ciklusai alakítják. Ezek alapján joggal számíthattunk visszaesésre a rekord szeptemberi adat után. Az erős októberi adat azt jelenti, hogy a lakosság októberben is folytatta a vényköteles, támogatott szerek kiváltását, felhalmozását. Az adatok alapján a következő hónapra nézve már nem várható jelentős növekedés.” – értékeli az aktuális folyamatokat Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzési szakértője. 

Októberben 16,7 millió darab támogatott vényköteles gyógyszert adtak el itthon a patikák. Az előző évi erős bázis miatt kis mértékben, 0,1 %-kal nőtt az eladások volumene.  A 2021 szeptemberéhez mérten a gyógyszerdoboz eladások 0,8 %-kal lassultak. Azonban nem minden gyógyszerből adtak el kisebb volumenben a magyar gyógyszertárak az előző hónaphoz képest. Októberben a szeptemberi influenza szezon tovább fokozódott: októberben több mint 665.000 vényköteles, támogatott antibiotikumot váltottak ki a betegek, amely nagyságrendileg 50.000 dobozzal több, mint a szeptemberi mennyiség.

Az influenza szezon a támogatott, vényköteles vitaminok őszi eladásaiban is megjelenik. A magyar gyógyszertárak csaknem 440 millió forintos értékben forgalmaztak vitaminokat a magyar lakosságnak októberben. A kiváltott vitaminok több, mint 90 %-a az őszi-téli időszakban elengedhetetlen D-vitamin, 6 %-a C-vitamin, a maradék pedig B-, E-, illetve A-vitamin volt. Az adatok alapján megállapítható, hogy a tavalyi koronavírusveszély nagyobb mértékben megdobta a vitaminfogyasztást a lakosság körében, mint idén ősszel. A támogatott vényköteles vitaminforgalom jelentős mértékben, csaknem 10 %-kal csökkent az előző évhez képest.

Támogatott vényköteles vitaminok havi forgalma milliárd Ft-ban és dobozeladása darabban

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

A megyei folyamatokat figyelembe véve az előző évhez képest csaknem minden megye forgalma növekedett. Csak Heves megye (-0,9%) és a dunántúli Somogy megye (-0,8%) forgalma csökkent az előző évhez képest. Ezekben a megyékben a gyógyszerkosárban nagy súlyt képviselő gyógyszerek teljesítettek gyengén, mint például a kemoterápiás szerek. Érdemes kiemelni a legnagyobb mértékben bővülő megyéket, a fővárost (7,6%) és Pest megyét (5,4%). Egyfelől a tavalyi évben az októberi hónap a koronavírus 2. hullámának idejére esett, amelynek idejére hazánk kijárási tilalmat vezetett be. Emiatt az ingázó dolgozók rendszerint nem a fővárosban, hanem a lakóhelyhez közeli, agglomerációs patikában válthatták ki gyógyszereiket. A támogatott vényköteles gyógyszerek legfrissebb eladási adatai szerint csaknem 750 millió Forint forgalomtól eshettek el a budapesti patikák. Másfelől pedig a kijárási korlátozások hatásaként a 2020-as ősszel elmaradt az influenzajárvány, amely miatt a patikák nem tudták eladni az antibiotikum készleteiket. Így a tavalyi évi bázist tovább gyengítette, hogy a beszerzett antibiotikumok forgalmazására nem került sor, mivel nem alakult ki jelentős náthás, megfázásos járvány Magyarországon.

Gyógyszerforgalom változása regionálisan (az előző évhez képest)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Fordított képet fest, ha a megyei folyamatokat a szeptemberi rekordadatokkal hasonlítjuk össze. A legtöbb megye forgalma csökkent az előző hónaphoz képest, azonban 5 megye növekedni tudott. A legnagyobb mértékben a tolna megyei patikák forgalma nőtt. A legnagyobb súlyban a daganatellenes szerek járultak hozzá az eladásokhoz.

Gyógyszerforgalom változása regionálisan (az előző hónaphoz képest)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

A gyógyszerkategóriákat vizsgálva csaknem minden csoportban csökkent a forgalom az előző hónaphoz képest. A legfeltűnőbb eredményt ismét az antibiotikumokat tartalmazó systémás fertőzésellenes szerek érték el. Az antibiotikumokat tartalmazó csoport a rekord szeptemberi hónaphoz képest 4,5; az előző évhez képest pedig 34,6 %-kal bővült.

*MoM: Előző hónaphoz mért forgalom, YoY: Előző év azonos időszakához mért forgalom
Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Kiemelendő még a központi idegrendszer csoportja, amely mind az előző évhez és hónaphoz képest is csökkent. A központi idegrendszer csoportban az antipszichotikumok szerei lassultak a legnagyobb mértékben. Ezeket a gyógyszereket a pszichotikus zavarok kezelésén kívül, használják még a bipoláris zavar, a demencia, illetve a depresszió kezelésére is. Az adatok alapján a lakosság hozzászokhatott a koronavírus okozta mentális kihívásokhoz, ugyanis a gyógyszercsoport termékei csökkenő trendet mutatnak a pandémia időszakában.

Antipszichotikumok forgalmának alakulása Ft-ban

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

 Szerző: Farsang Bence – Data Scientist

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.