Forgalmi rekord a gyógyszerpiacon novemberben

Olvasási idő: 5 perc

A 2021-es év legerősebb havi gyógyszerforgalmát hozta a november, amelynek értéke összesen 51 milliárd forintot tett ki a támogatott vényköteles gyógyszerpiacon.

Az októberi adatokhoz képest csaknem 7 %-kal nagyobb értékben adtak el vényköteles támogatott gyógyszert a hazai gyógyszertárak 2021 novemberében. Az előző év azonos időszakához képest pedig az eladások értéke 4,7 %-kal bővült. A legfrissebb novemberi adat nem csupán az idei legnagyobb forgalom, hanem az elmúlt 19 hónap legerősebb teljesítménye a támogatott, vényköteles szegmensben.

„Az októberi gyengébb adatokat követően a novemberi hónapban már visszatért a magyar patikák forgalma a természetes növekedési pályájához. Az adatokat mélyebben elemezve azt láthatjuk, hogy a legfrissebb novemberi adatok még meg is haladhatták a várt növekedést.” – kezdi elemzését Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője.

Támogatott vényköteles gyógyszerek havi forgalma milliárd Ft-ban

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Novemberben 17,5 millió darab támogatott vényköteles gyógyszert adtak el itthon a patikák. Az előző hónaphoz képest 4,8; az előző évhez képest 2,1 %-kal bővült az eladott termékek száma.

Hazánkban egyre nagyobb mértékben harapódzik el a fogyasztási árak, az infláció emelkedése. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb mérése szerint a gyógyszerpiacon 2,7 %-kal emelkedtek az árak az előző évhez képest. A támogatott, vényköteles gyógyszerek esetében az árakat nem tisztán a kereslet és kínálat törvényei határozzák meg, mivel jelentős az állami szabályozás a szegmensben. Ettől függetlenül bizonyos időközönként a hatóságok megváltoztathatják a támogatott készítmények listáját. Egyes termékek bekerülhetnek a támogatott, vényköteles gyógyszerkörbe, mások pedig kikerülhetnek ebből a speciális körből, amelyek révén a betegek érzékelhetik az árak változását. 

Novemberben egy átlagos gyógyszerdoboz utáni forgalom 2 915 Forint volt, szemben az egy évvel korábbi 2 785 Forintos értékhez képest. A legdrágább készítmény az epebetegség kezelésére használt echenodeoxycholic sav hatóanyagú kemény kapszula volt novemberben, amelynek az egy dobozra jutó forgalma 7 millió Forint körül alakult. Szerencsére a TB-rendszer a gyógyszer jelentős részét támogatja, így a betegeknek körülbelül 1 000 Forint körüli összeget kell fizetniük. Általánosságban elmondható, hogy a vényköteles, támogatott készítmények árának több mint 70 %-át a magyar állam állja.

Regionálisan vizsgálva az egy dobozra jutó forgalom nagymértékben szóródik. Az első jelentős észrevétel, hogy az egy dobozra jutó forgalomban jelentősen elmarad az ország keleti fele az ország nyugati térségétől. Míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a patikák teljesítménye 2 496 Forint bruttó forgalom eladott dobozonként, addig Vas megyében ez az érték 3 158 Forint. Minden bizonnyal az ország alacsonyabb jövedelemmel rendelkező megyéiben az olcsóbb kiszereléseket választják a betegek. Kiemelkedik a főváros, Hajdú-Bihar és Csongrád megye a szomszédok közül. Ennek az az oka, hogy ezekben a megyékben találhatóak a nagy kórházaink, amelyek betegei igen nagy mértékben szívják fel a legdrágább, daganatellenes szereket.

Egy dobozra jutó forgalom megyénként Ft-ban

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

A megyei folyamatokat figyelembe véve az előző évhez és hónaphoz képest is egyaránt minden megye forgalma növekedett. A legnagyobb mértékben Csongrád-Csanád (8,3%), Heves (6,6%) és Nógrád (6,5%) megyék növekedtek az előző hónaphoz mérten.

Gyógyszerforgalom változása regionálisan*
*MoM: Előző hónaphoz mért forgalom, YoY: Előző év azonos időszakához mért forgalom

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

A gyógyszercsoportok tekintetében a legtöbb kategória növekedést tudott felmutatni a forgalom értékében havi és éves szinten egyaránt. Kivételt jelentenek ez alól az urogenitális rendszer – nem hormonok és az egyéb gyógyszerek kategóriái, amely csoportok forgalma lassult októberhez mérten. Az urogenitális rendszer – nem hormonok gyógyszerei 2 %-kal csökkentek, elsősorban a nemi hormongyógyszerek és egyéb nőgyógyászati készítmények, mint például a méhműködést serkentő szerek visszaesése miatt. Az egyéb gyógyszerek enyhén, 0,7 %-kal lassultak, amely csoportból kiemelendő az allergén készítmények eladásainak csökkenése.

Támogatott vényköteles gyógyszerek forgalmának változása terméktípusonként*
*MoM: Előző hónaphoz mért forgalom, YoY: Előző év azonos időszakához mért forgalom

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Szerző: Farsang Bence – Data Scientist

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.