Az elmúlt fél év legnagyobb forgalmát produkálta a szeptemberi gyógyszerforgalom

Olvasási idő: 5 perc

A gyenge augusztusi forgalom után szeptemberben újra jelentősebb mértékben növekedett a hazai patikák gyógyszerforgalma.

2021 szeptemberében 48,9 milliárd Ft-ot tett ki a hazai patikák vényköteles támogatott gyógyszerforgalma, amely több mint 3 milliárd Ft-tal haladja meg az előző havi forgalmi értéket. Kéthavi gyengélkedés után tehát a vártaknak megfelelően újra növekedésbe fordult a gyógyszerforgalom. A augusztushoz képest a növekedés mértéke 6,8; míg az előző év szeptemberéhez képest 2,9 %. A márciusban tapasztalt átlagon felüli gyógyszervásárlási volumen a lakosságnál ideiglenesen megugró gyógyszerállományt generált. Ennek hatása látható az elmúlt hónapok forgalmában, amely a legfrissebb, szeptemberi adatközlési hónapra már lecsengett. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a szeptember az elmúlt fél év legnagyobb forgalmát produkálta a vényköteles támogatott piacon.

Támogatott vényköteles gyógyszerek havi forgalma milliárd Ft-ban

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Az eladott termékek darabszámát vizsgálva a szeptemberi hónapban az a ritka esett állt fenn, hogy az eladott dobozok volumenének gyorsulása meghaladta a forgalmi érték növekedését. Ugyanis az eladott gyógyszerdobozok száma 9,8 %-kal bővült szeptemberben az előző hónaphoz képest, szemben a forgalom 6,8 %-os növekedésével. Ezzel a hazai gyógyszertárak összesen 16,8 millió darab támogatott vényköteles gyógyszert adtak el a hónapban. A 2020 szeptemberéhez mérten a gyógyszerdoboz eladások 0,7 %-kal lassultak.

Az elmúlt hónapokban a hazai sajtót belengik a fogyasztói árak emelkedéséről szóló hírek. Az árak összességében szeptemberben 5,5; októberben pedig 6,5 %-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest Magyarországon. A jelentős országos árrobbanáshoz képest a gyógyszerpiacon nem láthattunk ekkora mértékű inflációt a vizsgált időszakban. Szeptemberben 2,7; októberben pedig 2,6 %-kal emelkedtek a fogyasztói árak a hazai patikákban a KSH adatai szerint.

„Az adatok alapján egy újabb felhalmozási ciklushoz értünk szeptember hónapban. A lakosság az előző hónapokhoz mérten nagyobb volumenben váltott ki támogatott, vényköteles gyógyszert a hazai patikákban. A gyógyszereladások megugrásában a koronavírus negyedik hullámától való félelem is szerepet játszhatott.” – nyitja elemzését Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. tulajdonosa és igazgatósági elnöke.

A forgalmat regionális szinten vizsgálva minden megyében növekedést láthatunk havi szinten. Az előző hónaphoz képest a legjelentősebb mértékben bővült a Budapest (10,2%), Baranya (9%), valamint Csongrád megye (8,3%) támogatott vényköteles gyógyszerforgalma. A leglassabban a kisebb forgalmú Zala (1,9%) és Somogy megyék (0,9%) növekedtek. Éves szinten szintén minden megyében növekedést mértek Zala megye kivételével, ahol 1,7 %-kal esett vissza a forgalom. A nyugat-dunántúli megyében az adatok alapján a daganatellenes szerek eladásai csökkentek nagymértékben. Ez nem meglepetés, mivel a rákellenes szerek a legdrágábban kapható gyógyszerek és a teljes gyógyszerforgalom több, mint 17 %-át teszik ki. Az országos adatok alapján a zalai daganatellenes gyógyszerek visszaesése lokális folyamatnak tekinthető.

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

A legtöbb gyógyszerkategória jelentősen növekedett az előző hónaphoz és évhez mérten is. A nagysúlyú gyógyszercsoportok, mint a tápcsatorna, vérképzők, a kardiovaszkuláris csoport, illetve a daganatellenes szerek egyaránt bővülni tudtak az adatmérés időszakában. A havi 6,8 %-os növekedéshez a legnagyobb mértékben a daganatellenes szerek és a systémás fertőzés gyógyszercsoport járult hozzá. Az előbbi csoport 1,06 százalékponttal, míg az utóbbi kategória 1,03 százalékponttal járult hozzá a szeptemberi eladásokhoz. A systémás fertőzésellenes szerek közé tartoznak az antibiotikumok, amelyek forgalma csaknem 70 %-kal bővült augusztushoz képest az őszi influenzajárvány hatásaként.

A gyógyszercsoportok hozzájárulása a havi és éves növekedéshez százalékpontban

*MoM: Előző hónaphoz mért forgalom, YoY: Előző év azonos időszakához mért forgalom
Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Támogatott vényköteles gyógyszerek forgalmának változása terméktípusonként*

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs*MoM: Előző hónaphoz mért forgalom, YoY: Előző év azonos időszakához mért forgalom

Szerző: Virág Zsolt – Hiflylabs Zrt. Igazgatóság Elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.