Jelentős lassulással kezdte az évet a gyógyszerforgalom

Olvasási idő: 5 perc

Csaknem 6,6 százalékkal visszaesett a vényköteles termékek forgalma januárban az előző hónaphoz képest. A tápcsatorna és központi idegrendszer gyógyszerei nagymértékben lassultak.

47,3 milliárd forintos bruttó értékben forgalmaztak támogatott, vényköteles termékeket a hazai patikák a legfrissebb, januári adatok szerint. A januári teljesítmény 3,7 milliárd forinttal volt alacsonyabb, mint a tavaly novemberi érték és 3,3 milliárd forinttal gyengébb forgalom, mint a tavaly decemberi. A csökkenéshez legnagyobb mértékben a tápcsatorna-anyagcsere és központi idegrendszer gyógyszerei járultak hozzá. Az előző évhez viszonyítva azonban nem fest rosszul a támogatott vényköteles gyógyszerforgalom. 2021. januárhoz képest 6,6 százalékkal bővültek a magyar gyógyszertárak eladásai. Igaz, tavaly januári forgalom meglehetősen alacsony is volt, ezért ez az éves bővülés egyértelműen a bázishatásnak is betudható.

Támogatott vényköteles gyógyszerek havi forgalma milliárd Ft-ban

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

„Összességében a januári teljesítmény a növekedési trend alatt teljesített, azonban a januári érték 2021 egészéhez viszonyítva átlagosnak mondható. Az adatok alapján megállapítható, hogy a betegek előre hozhatták a gyógyszereik beszerzését már decemberben, hogy ne a koronavírus-fertőzés ötödik hullámának csúcsán kelljen az orvossal receptet íratni, a gyógyszertában pedig kiváltani” – kezdi elemzését Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője.

A forgalom lassulásánál még jelentősebb az eladott termékek számának a visszaesése, ahol kiemelendő, hogy január végén csaknem csúcsosodott a koronavírus járvány ötödik hulláma. A korábbi hónapokból kiindulva a legfrissebb januári adatot is jelentősen befolyásolhatta, hogy a pandémia miatt az emberek többsége nem ment orvoshoz gyógyszert íratni, az emberek egy másik része pedig nem ment el a gyógyszertába kiváltani a felírt készítményt. A vizsgált hónapban mindösszesen 15,8 millió doboz gyógyszer fogyott, amely 7,1 százalékos lassulást jelent tavaly decemberhez mérten. A dobozeladásokat vizsgálva a fertőzésellenes gyógyszerek csoportjának kivételével minden kategória lassulást mutatott januárban. Ebben a gyógyszercsoportban kapnak helyet az antibakteriális szerek, amelyekből csaknem 600 ezer dobozzal vittek a betegek januárban, 4 százalékkal többet, mint decemberben.

Február végén az orosz-ukrán háborús válság is rányomta a bélyegét a gyógyszerpiacra. Európa szerte megkezdődött a kálium-jodid tartalmú gyógyszerek pánikszerű felvásárlása, amelyek egy esetleges nukleáris katasztrófa esetén jelenthetnek védelmet. A készítmény semlegesíteni képes a nukleáris robbanás által a levegőbe került radioaktív jódot, ezáltal a pajzsmirigy-rák kialakulását. A szakértők szerint ezek a tabletták a legtöbbször egyáltalán nem jelentenek védelmet és jelentős egészségkárosodást is okozhatnak. A légzőrendszer gyógyszerei között megtalálható kálium-jodidot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatbázisai alapján még soha nem forgalmaztak támogatott és vényköteles formában a magyar patikákban. A sugárzásvédelem szempontjából alkalmazható készítményt a hatóságot osztják szét vészhelyzet esetén.

A gyógyszercsoportok szerinti forgalmi változás felemás képet fest. Az előző hónaphoz képest csaknem az összes gyógyszerkategória csökkent, amelyek közül kivételt képeznek urogenitalis rendszer és nemi hormonok (+23,5%), a daganatellenes szerek (+1,4%), valamint a systemás fertőzésellenes szerek (+0,8%). A legnagyobb visszaesést a nagy részesedést jelentő tápcsatorna-anyagcsere és a központi idegrendszer gyógyszerei okozták januárban. A tápcsatorna-anyagcsere csoportban a vércukor-szint csökkentő szerek és az inzulinok mutattak jelentős visszaesést. Az idegrendszer gyógyszerek közül lassult a nyugatók, altatók és Parkinson-kór ellenes szerek eladása. Tovább a jelentős visszaeséshez hozzájárult, hogy az idegrendszer gyógyszerek tb-támogatott köréből kikerülhetett a Tecfidera gyomornedv-ellenálló keménykapszula 2022 januárjától. A gyomornedv-ellenálló szer nagyságrendileg 600 millió forint értékben fogyott havonta, amely a támogatott-vényköteles idegrendszer gyógyszerek körülbelül 12 százalékát tette ki.

Támogatott vényköteles gyógyszerek forgalmának változása terméktípusonként*

*MoM: Előző hónaphoz mért forgalom, YoY: Előző év azonos időszakához mért forgalom

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

A területi folyamatokat vizsgálva az adatok azt mutatják, hogy decemberhez képest minden megye patikáiban csökkent a támogatott, vényköteles szerek eladása. Ezzel szemben a helyzet pont fordított éves viszonylatban. Az előző év azonos időszakához képest minden megye forgalma bővült. Decemberhez képest a komáromi-esztergomi patikák forgalma lassult a legjelentősebb mértében, 9,4 százalékkal. Az előző évi januárhoz képest pedig a fővárosban, Budapesten emelkedett a forgalom, 8,9 százalékkal.

Gyógyszerforgalom változása regionálisan (az előző hónaphoz képest)

Gyógyszerforgalom változása regionálisan (az előző évhez képest)

Gyógyszerforgalom változása regionálisan

Szerző:Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Szerző: Farsang Bence – Data Scientist

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.