Tovább lassult a gyógyszerforgalom februárban

Olvasási idő: 5 perc

A forgalmi  3,7 százalékos, azonban az eladott dobozszám visszaesése még súlyosabb a maga 14,7 százalékos csökkenésével éves viszonylatban.

Idén februárban tovább folytatódott a támogatott vényköteles gyógyszerforgalom mélyrepülése a gyenge évkezdést követően. A koronavírus járvány erősödése, valamint a lakosság otthonról történő munkavégzése, az iskolák zárvatartása, illetve a kötelező távolságtartás egyaránt mélypontra juttatták a vényköteles gyógyszerforgalmat ebben a hónapban, így ez az időszak egyértelműen a harmadik hullám leggyengébb hónapja. A legfrissebb adatok alapján a bruttó forgalom 43,7 milliárd forintot tett ki 2021. februárban. A támogatott vényköteles forgalom januárhoz képest -1,6 százalékkal csökkent, az előző év azonos időszakához képest pedig -3,7 százalékkal.

Támogatott vényköteles gyógyszerek havi forgalma milliárd Ft-ban

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Februárban a koronavírus harmadik hullámának a felfutása miatt aki tehette kerülte a személyes találkozást az orvosokkal. A betegek nehezen jutottak be az orvosokhoz, illetve számos műtét is halasztásra került, amelyek kétségtelenül visszaköszöntek a februári eladásokban. A támogatott vényköteles gyógyszerek darabszáma 13,9 millió dobozt tett ki februárban, amely az elmúlt 9 hónap legalacsonyabb volumenű eladása. 2020 februárjához képest -14,7 százalékkal, míg 2021. januárhoz képest -1,2 százalékkal csökkent a dobozok eladása. A dobozszámok tekintetében minden gyógyszercsoport eladásai csökkentek éves viszonylatban.

A megyei folyamatok februárban nem mutattak kiugró értékeket a januári alacsony bázis miatt az előző hónaphoz képest. Februárban a legerősebb megyék növekedése is nulla körül alakult, amelyben jócskán szerepe volt a szintén gyenge, előző havi teljesítményüknek. Így januárhoz mérten Bács-Kiskun megyében 0,8 százalékkal, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben pedig egyaránt 0,3 százalékkal emelkedett a forgalom. Érdekes módon, Budapest nullához közeli, -0,3 százalékos visszaesést mutatott februárban. Ebben a hónapban a legrosszabbul a somogy megyei patikák teljesítettek. A visszaesés mértéke -5,7 százalék, ezzel a dél-balatoni megye egymás után 2 hónapban is jelentős visszaesést mutatott az előző hónap azonos időszakához képest.

Gyógyszerforgalom változása regionálisan (az előző hónaphoz képest)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Az előző évhez képest csaknem minden megye csökkenést mutatott. Egyedül Pest megye tudta meghaladni a „covid előtti”, 2020. februári forgalmát: a növekedés mértéke, enyhe 0,2 százalékot mutatott. A koronavírus lezárások egyértelmű legnagyobb vesztese a főváros megyei viszonylatban. Budapesten -6,3 százalékkal esett vissza a forgalom az előző évhez képest.

Februárban a nagy súlyú gyógyszercsoportok változatosan teljesítettek. A tápcsatorna készítmények, a vér és vérképzőszerek növekedni tudtak, míg a kardiovaszkuláris, illetve daganatellenes szerek csökkenést mutattak az előző évhez képest. A vér és vérképzőszervek növekedésében (+4,2%) szerepet játszhatott, hogy az egyes trombózis ellenes szerek hatékony védelmet nyújthatnak a vérrögök kialakulásával szemben a koronavírus járvány idején. A systemás fertőzésellenes szerek bezuhanása (-31,8%) pedig azzal a ténnyel magyarázható, hogy idén a koronavírus lezárások és az otthoni munkavégzés miatt elmaradtak a komolyabb influenzajárványok. Az ÁNTSZ adatai szerint tavaly februárban hétszer-nyolcszor annyi influenzás megbetegedést mértek hazánkban mint idén.

Támogatott vényköteles gyógyszerek forgalmának változása terméktípusonként januárban

*MoM: Előző hónaphoz mért forgalom, YoY: Előző év azonos időszakához mért forgalom

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

„Az év eleji hónapokban a vényköteles gyógyszerforgalom visszaesése kéz a kézben járt a koronavírus harmadik hulláma által okozott szigorodó korlátozó intézkedésekkel. A következő hónapokban az esetszámok csökkenésével lazító intézkedések kerülhetnek bevezetésre, amelyek az üzletnyitások révén ismét a növekedés pályájára állíthatják az eladásokat a vényköteles piacon. Az elhalasztott vásárlások miatt a tavaly márciusi adatokhoz hasonlóan, nagyobb kiugrás sem elképzelhetetlen a következő hónapokban az üzletnyitásoknak köszönhetően.” – zárja elemzését Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke.

Szerző: Virág Zsolt – Hiflylabs Zrt. Igazgatóság Elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.