Drasztikus visszaeséssel indította az évet a gyógyszerforgalom

Olvasási idő: 5 perc

Csaknem 9 százalékos csökkenés a vényköteles termékek januári forgalmában. A lakosság jelentős része még rendelkezik gyógyszer-tartalékokkal, habár további tényezők is csökkentették a gyógyszerforgalmat.

A 2021 évindító havi adatközlése példátlanul az első olyan januári statisztika a vényköteles támogatott gyógyszerforgalomban, amelyre már hatással volt a koronavírus járvány. A korábbi évek alapján megszokott erős januári adat elmaradt és helyette idén gyenge teljesítményt mértek a vényköteles gyógyszerek piacán. A hazai patikák összesített forgalma – a vényköteles támogatott gyógyszerek tekintetében – átlagosan 46-47 milliárd forint körül alakult a tavalyi évben, amelyhez képest az idén januári teljesítmény 44,4 milliárdos forgalma jelentős csökkenésnek számít a piacon. A támogatott gyógyszerek forgalmában ezáltal az elmúlt hónapokban látott egyenletes trend megszakadni látszik.

A 2021. januári forgalmi adat a tavaly decemberi értékhez képest -6,8, az előző év azonos időszakához képest pedig -8,5 százalékos visszaesést mutat. 

Támogatott vényköteles gyógyszerek havi forgalma milliárd Ft-ban

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Az idei gyenge januári eladásokban a naptárhatás is közrejátszhatott. Idén 5 hétvége is esett januárra, amikor zárva voltak a gyógyszertárak. A KSH adatai szerint a gyógyszerek és gyógyászati termék eladásainak volumene -15,4 százalékkal csökkentek. Azonban a naptárhatás figyelembevételével a visszaesés valamivel enyhébb, -12,3 százalékos képet fest.

A forgalom csökkenésénél még jelentősebb az eladott termékek számának a visszaesése. Januárban az emberek többsége nem ment orvoshoz gyógyszert íratni, az emberek egy másik része pedig nem ment el a gyógyszertárba kiváltani a felírt készítményt. Az eladások visszaesésében az online rendelhető, vény nélkül is kapható készítményekre való átállás, illetve a munkaerőpiaci kedvezőtlen kilátások egyaránt. A vizsgált hónapban mindösszesen 14 millió doboz gyógyszer fogyott, amely az elmúlt 8 hónap eladásaihoz képest a legalacsonyabb volumen. Az előző évi januárhoz képest a visszaesés mértéke 13,6 százalékot mutat. A dobozeladásokat vizsgálva minden kategória lassulást mutatott januárban.

A forgalom lassulása kisebb vagy nagyobb mértékben visszaköszön a legtöbb gyógyszerkategória esetében is. Azok a csoportok, ahol enyhe csökkenést vagy növekedést mértek, az a termékek drágulásának a következménye, mivel az eladott dobozok száma csökkent az adatok alapján.

A gyógyszercsoportok közül is kiemelkedő a systémás fertőzésellenes szerek eladásainak a zuhanása, -34,6 százalékos visszaesése. Ebbe a csoportba tartoznak főként az antibiotikum-készítmények, amelyek elpusztítják a baktériumokat, valamint gátolják a szaporodásukat. A csoport gyenge teljesítménye nem meglepő, ugyanis a koronavírus járvány pozitív hatásaként idén januárban elmaradt az influenzaszezon. Ezek a készítmények a legtöbb gyógyszertárnak a nyakán maradtak a hideg idő ellenére.

A hazai patikák a fertőzésellenes szerekből  395,000 darab dobozzal adtak el idén januárban szemben a tavalyi 753,000-res eladással.

Az ÁNTSZ influenzafigyeléséből fény derült a tényre, miszerint most januárban olyan kevesen voltak influenzásak, hogy még a járvány-küszöböt sem sikerült elérni. Vagyis megállapítható, hogy idén a távolságtartás, otthoni munkavégzés és a digitális oktatás pozitív hozadékaként nem alakult ki a megszokott januári influenzajárvány.

Támogatott vényköteles gyógyszerek forgalmának változása terméktípusonként 2021. januárban

*MoM: Előző hónaphoz mért forgalom, YoY: Előző év azonos időszakához mért forgalom

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Regionális tekintetben minden megyében forgalmi visszaesést mértek januárban, azonban ebben a hónapban is változatos átrendeződés történt a megyei rangsorokban. 2020 decemberéhez képest a vényköteles gyógyszerkészítmények forgalma ugyan minden megyében visszaesett, de a legkisebb mértékben, -3,5 százalékkal Budapest eladásai lassultak. Ez az adat arról is árulkodhat, hogy egyre kevésbé voltak óvatosak az emberek, többen fokozatosan visszaállhatak a COVID-járvány előtti életvitelükre, amely elősegíthette a járvány újboli felfutását. A „magasról lehet nagyot esni” elve a gyógyszerforgalomra is érvényesülni látszik. A hónapokig jelentős forgalmú Pest megye szenvedte el az egyik legnagyobb, csaknem -8,4 százalékos csökkenést az előző hónaphoz képest.

Ha a forgalomvisszaesést az előző évi januári teljesítménnyel vetjük össze, akkor érdekes módon a regionális folyamatok fordított képet festenek. Ez nem véletlen, ugyanis tavaly januárban még nem ütötte fel a fejét hazánkban a koronavírus. 2020 januárjához képest a megyék közül a legnagyobb mértékben, -12,4 százalékkal a fővárosi forgalom eset vissza. A legkisebb mértékben a Pest megyei forgalom lassult, mivel a bázis érték a koronavírus kirobbanása előtti, 2020. januári időszakban sem számított kimagaslóan magasnak.

Gyógyszerforgalom változása regionálisan (az előző évhez képest)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Gyógyszerforgalom változása regionálisan (az előző évhez képest)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Az eladott gyógyszerek soktényezős csökkenésén túl a változó társadalmi folyamatok is kifejtették a hatásukat. Hivatalos források szerint a koronavírusnak körülbelül 10,000 halálos áldozata volt 2020-ban Magyaroszágon. Az áldozatok zöme az időskorúak és a krónikus betegséggel küzdő középkorúak közül került ki, akik jellemzően egy-két vagy akár több betegséggel is megjelenhettek a betegszám statisztikákban. Az összesített betegszámok tekintetében a tavaly januári 10,7 milliós szintről 8,9 millióra csökkent 2021. januárra. Tavalyhoz képest több mint 672,000 beteggel csökkent a kardiovaszkuláris, szívbetegek száma, de a systemas fertőzésellenesek 327,000-res betegszám visszaesése sem elhanyagolható az influenzaszezon elmaradásából kifolyólag. A kardiovaszkuláris szívbetegek számos olyan gyógyszert szednek, amelyek kihagyása nem okoz fizikai fájdalmat, az elhanyagolásuk csak később fejti ki a negatív hatást. Ilyenek például a vérzsírcsökkentő szerek, amelyek kiváltását elnapolhatták a betegek ebben a hónapban.

A betegszámok és a koronavírushoz köthető halálozások alakulása

*A betegszám statisztikában a több betegséggel rendelkező személyek többször is szerepelhetnek.

Forrás: NEAK, KSH, Koronavirus.gov.hu, Analitika: Hiflylabs

„A betegszámok csökkenésében elsősorban az elhalasztott vásárlások, illetve az idén elmaradó influenzaszezon játszott közre. Azonban a koronavírus tragikus hatásaként számos, főként idősebb honfitársunkat elveszítettük, amelynek hatása az adatok alapján már a vényköteles támogatott gyógyszerforgalomban is megjelent. A következő hónapok sorsdöntőek lesznek a koronavírusjárvány kezelésében. A járvány utáni világban alapjaiban fog újrarajzolódni a támogatott vényköteles piac hosszú távú forgalmi pályája.” – zárja elemzését Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke.

Szerző:
Virág Zsolt – Hiflylabs Zrt. Igazgatóság Elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.