Stagnáló dobozszám, csökkenő jövedelmezőség és növekvő forgalom a támogatott vényköteles gyógyszerpiacon 2020-ban

Olvasási idő: 7 perc

559 milliárd forintot tett ki a támogatott vényköteles gyógyszereladás Magyarországon 2020-ban. Összesen 185 millió darab gyógyszerdobozt adtak el itthon a tavalyi évben.

A 2020-as évet alapjaiban rengette meg a koronavírus járvány márciusi felbukkanása Magyarországon. Korábban példa nélküli gyógyszer rohamot láthattunk márciusban, majd enyhe élénkülést tapasztalhattunk a feloldott nyári hónapokban. Az év végéhez közeledve pedig az elhúzódó kijárási korlátozás egyenletes gyógyszerkiváltást eredményezett. Összességében azonban kijelenthető, hogy a koronavírus évében is folytatódott a támogatott vényköteles forgalom bővülésének 7 éve tartó trendje, igaz, ez a forgalmi bővülés stagnáló dobozeladással párosult.

Az év utolsó hónapjában, decemberben a 47,6 milliárdos eladás közel azonos  a novemberi 47,7 milliárd forintos havi teljesítménnyel. A gyengébb forgalom hátterében az áll, hogy a karácsonyi hónapban a szokásosnál jóval kevesebbet költöttek az emberek gyógyszerre.  Ezzel együtt 2020 egészében 558,7 milliárd forintot tett ki a vényköteles gyógyszerforgalom értéke. A 2020-as forgalmi érték 5,2 százalékkal növekedett a 2019-es évi 531,3 milliárd forintos gyógyszereladásokhoz képest. A tavalyi, 2020-as eladás korábban nem mért eredménynek tekinthető az elmúlt évek statisztikái alapján. Az eddig évekig csúcstartó 2011. évi 501,7 milliárd forintos forgalmat 2019 után 2020-ban is sikerült felülmúlnia a vényköteles gyógyszerforgalomnak.

Ugyanakkor az elmúlt néhány év leforgása alatt a forgalom és az eladott dobozszám növekedési ütemei között szétválás látható. A gyógyszerek termelői és beszerzési árai évről-évre emelkednek, azonban a betegek száma gyakorlatilag évek óta változatlan. Ezt a trendet erősíti hogy a magyar társadalom fogyatkozik, habár elöregedő is egyben, amely folyamat valamelyest kiegyensúlyozza a gyógyszerdobozok eladott számát. Az 5,2 százalékos forgalmi bővüléssel szemben az eladott dobozok száma csupán 1,9 százalékkal emelkedett 2020-ban az előző évhez képest. Igaz,  tavaly volumenben 4 millió dobozzal több gyógyszert adtak el a patikák 2019-es évhez képest. A 2020-as évben összesen 185 millió darab vényköteles gyógyszert adtak el Magyarországon szemben a 2019. évi 181 milliós dobozszámmal.

A forgalom és az eladott dobozszám közötti növekedési ollót jól illusztrálja, hogy míg 2006-ban az átlagos eladott dobozra jutó forgalom 2 175 forint volt, ez az érték tavaly már 3 020 forint körül alakult. Egy piacgazdaságban a termékek árai szüntelenül változnak, egyesek felmennek, mások lemennek. Azonban ezek a jelenségek nem figyelhetőek meg egyértelműen a támogatott vényköteles gyógyszerpiacon. 

„A támogatott vényköteles gyógyszerpiac sok szempontból nem számít szabályos piacnak. Más piacoktól eltérően itt az árakat nem tisztán a kereslet és a kínálat dönti el, hanem a megfelelő hatóságok határozzák meg. Az adatok alapján megállapítható, hogy a támogatott vényköteles gyógyszereket a lakosság évről-évre magasabb áron tudja csak beszerezni, amit szerencsére az állami támogatások mértéke párhuzamosan lekövet.” – kezdi elemzését Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs igazgatósági elnöke.

A gyógyszerforgalom regionális megoszlását vizsgálva azt láthattuk, hogy a forgalmi adatok kis eltéréssel, de a népességgel arányosan alakultak.  2020-ban a teljes eladások csaknem egyharmadát az ország közepe, Budapest és Pest megye adta 2020-ban. Érdemes kiemelni még a népesebb kelet-magyarországi megyék, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg  teljesítményét, amely megyék egyaránt 5 százalék felett vállalatak az eladások országos részarányából. Az országos gyógyszereladás legkisebb hányadát Komárom-Esztergom, Tolna, valamint Nógrád  megyékben mérték a tavalyi évben. A forgalmi hozzájárulást még befolyásolhatta, hogy rendelkezik-e a megye országos viszonylatban is nagyméretű kórházzal, illetve a lakosság általános egészségügyi szintje.

A megyei folyamatokra a 2020-ban felbukkanó koronavírus járvány is jelentős hatást gyakorolt. Regionális szinten a vírusjárvány legnagyobb nyertesei a pest megyei patikák, ahol 10,7 százalékkal emelkedett a gyógyszerforgalom mértéke a 2019-es értékhez képest. A jelentős növekedés hátterében az úgynevezett agglomerációs hatás áll, amely a tavalyi év során a kijárási korlátozással sújtott hónapokban már megjelent. 2020-ban a korábban Budapesten vásárló pest megyeiek a lakóhelyeikhez közel eső patikákban válthatták ki a gyógyszereiket a kijárási korlátozások és az otthoni munkavégzés elterjedése miatt. Az agglomerációs hatás Heves és Fejér megyében is erős volt, előbbiben 8,3, utóbbi esetében 7,4 százalékos bővülést mértek 2020-ban az előző évhez képest. Ezzel szemben a regionális átrendeződés nagy tavalyi vesztese a főváros volt. A budapesti gyógyszertárak vényköteles gyógyszereladásai csupán 1,4 százalékkal haladták meg a 2019-es szintet.

Az éves adatban külön érdekes megvizsgálni, hogy a koronavírus hogyan változtatta meg a balatoni régió teljesítményét 2020 egészében. A lakosság egy része a koronavírus gócpontjainak elkerülése végett a szokottnál jóval hosszabb időt töltött a nagyvárosoktól távol, a Balatonnál. Az éves adatok alapján a Somogy megyei gyógyszertárak 8,2, a Veszprém megyeiek pedig 7,4 százalékkal, nagymértékben tudták növelni forgalmukat 2020-ban az előző évhez viszonyítva.

A 2020-as gyógyszerforgalom megyei változása
(százalék, év/év változás)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

A 2020-as gyógyszerforgalom megyei változása és súlya a teljes eladásokban
(százalék, év/év változás)

A gyógyszerforgalom esetén joggal merülhet fel a kérdés, hogy a szociális rendszer vajon mekkora részét finanszírozza a betegei vényköteles gyógyszerkiadásainak. 2020-as adatok a vényköteles gyógyszerforgalom 67,5 százaléka élvezett társadalombiztosítási támogatást, azonban a támogatás mértéke gyógyszerkategóriánként változó. A rendkívül drága daganatellenes szerek esetében a legmagasabb a TB-támogatás mértéke, ezeknél a gyógyszereknél ugyanis az ellátó rendszer csaknem a teljes költséget átvállalja. A legalacsonyabb támogatottság a parazitaellenes készítmények esetében érhető el, ahol az állam a vényköteles gyógyszerek árainak egyharmadát vállalja csak át. Előbbi csoportba a kemoterápiás gyógyszerek, utóbbiba legfőképpen a fertőző állati egysejtű ellenes szerek tartoznak.

Előretekintve a következő hónapra, 2021 januárjában leginkább stagnáló gyógyszerforgalmi eredmények várhatók decemberhez képest. Az év első hónapjait általában az erős influenzajárvány határozza meg, azonban a kijárási korlátozások miatt 2021-ben elmaradhat az influenza szezon. Az ÁNTSZ influenza figyelő szolgálatának hivatalos közlése szerint januárban akár negyedére is csökkenhettek az influenzás megbetegedések a korábbi évekhez képest Magyarországon. A 2021-es év forgalmi teljesítményét illetően ismét forgalmi növekedés, azonban a növekedés ütemében lassulás várható. A társadalom elöregedésének, a javuló egészségtudatosságnak és az egészségügyi technológia fejlődésének köszönhetően tovább bővülhet a forgalom 2021-ben, még akkor is ha nem lesznek olyan kiugró időszakok mint 2020-ban.

Szerző:
Virág Zsolt – Hiflylabs Zrt. Igazgatóság elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.