A vártnál is jobban átrendezheti a koronavírus az ingatlanpiacot

Olvasási idő: 4 perc

icomnagy

A márciusi mélypont után kilőtt a hazai lakáskeresők száma, és úgy tűnik a kereslet változása hosszabb távon is komoly nyomot hagy az ingatlanpiacon

A piacvezető ingatlanhirdetési portál, az ingatlan.com keresési adatbázisának elemzése igen érdekes képet mutat a hazai ingatlanpiac koronavírusra adott reakcióiról. “Az sejthető volt, hogy a pandémia által generált bizonytalanság rányomja a bélyegét az ingatlankeresletre, de az ingatlankeresők reakciói ezzel együtt is komoly meglepetéseket hoztak.” – mondja Virág Zsolt az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke. Nem csak, hogy igen izgalmas hónapokat tudhat maga mögött az ingatlanpiac, de talán még érdekesebb lehet az előttünk álló időszak. 

A koronavírus járvány magyarországi megjelenése azonnal drasztikus nyomot hagyott a hazai ingatlanpiacon. Az első COVID beteg márciusi azonosításának híre még el sem jutott az ország minden pontjára, de az ingatlanokra leadott keresések száma már 30 százalékpontot esett a bejelentést követő napokban. Március elején lefagyott az ingatlanpiac, de a fagyás úgy tűnik nem tartott sokáig, 2 hétnyi hullámvölgy után már növekedésbe fordult az ingatlankeresők száma, és mára már a leadott keresések 20 százalékponttal meghaladják a magas bázisnak számító év eleji értékeket is. Az adatok visszamenőleges vizsgálata azt is kimutatta, hogy a jelenség kizárólag a koronavírusnak volt köszönhető, a korábbi évek adatai alapján a szezonalitási hatás kizárható.

Érdekes módon az eladó és a kiadó lakások kereslete is hasonló tendenciát mutat, de azért közelebbről nézve vannak fontos különbségek. A kiadó ingatlan után érdeklődők 1 héttel hamarabb ébredtek a betegség hazai megjelenése után, de talán ennél is érdekesebb, hogy eladó ingatlanok kereslete 10 százalékponttal mélyebb szintre zuhant márciusban, és 5 százalékponttal magasabb szinten stabilizálódott júniusban, mint a kiadóké. Úgy tűnik, hogy a távolságtartási korlátozások és a vészhelyzet először a könnyebben mozgó albérlők körében indított el mozgolódást, de az intézkedések mégis a lakásvásárlók körében hagytak mélyebb nyomott. 

Lakásokból házakba

A járvány ugyanakkor nem csak a keresések számában hagyott nyomot, hanem a keresett ingatlantípusok viszonylatában is fontos átrendeződés látszik. A home office-nak és a távolságtartási intézkedéseknek köszönhetően sokan jutottak arra a következtetésre, hogy a bezártság jobban elviselhető családi házas környezetben. A lakások utáni kereslet nem csak hogy sokkal nagyobbat zuhant március elején (6 százalékpontos esés a házak esetében lévő 3 pontos növekedéssel szemben), de nem is tudott olyan magas szintre felkapaszkodni, mint a házak iránti kereslet. Ezzel együtt fontos kiemelni, hogy a lakásokra leadott keresések száma is magasabb szinten volt júniusban, mint az év elején. A házakra leadott keresés szám pedig extrém magas szintre nőtt az elmúlt hónapok során, június közepén mintegy 25 százalékkal állt magasabban, mint év elején, miközben a lakások iránti keresések száma az év eleji értékkel közel azonos szintre tudott csak visszakapaszkodni. A fentieknek köszönhetőn a kereséseken belül rendkívül látványosan nőtt a házakra leadott keresések aránya.

A keresletnövekedés megjelent a nyaralók és telkek iránt is. Bár ezen ingatlantípusokon amúgy is általánosnak nevezhető a tavaszi keresletnövekedés, de a 2020-as növekedési értékek jelentősen meghaladják az általános szezonalitási hatást is.

Budapestről vidékre

A keresletek átrendeződése regionális szinten is megjelenik. Budapest ingatlanpiaci szempontból kiemelkedik Magyarország összes többi területe közül, a járvány érintettség pedig még magasabb is volt az átlagnál, de a koronavírus megjelenése arányaiban ugyanolyan mértékben sújtotta a keresletet Budapesten, mint az ország teljes egészén. Ezzel együtt a márciusi beszakadást követően már jelentős eltérés látszik Budapest és az ország többi részének keresleti adataiban. A budapesti keresések eleve csak lassabban tudtak visszakapaszkodni az év eleji szintre, és nem is jutottak olyan magas szintre, mint a fővároson kívüli területek. Igaz, hogy a budapesti keresések is magasabb szintre jutottak, mint az év eleji bázis, de a különbség csak 10 százalékpont, míg a Budapesten kívüli területeken a keresleti növekmény több mint 30 pontos.

Irány a Balaton!

Természetesen a távolságtartási korlátozások megnövelték a Balaton körüli ingatlanok keresletét is. A vírus megjelenése után ugyan a Balatonon is csökkent a kereslet, de március közepétől már gyorsan növekedni kezdett a balatoni keresések összesített súlya. A tavaszi, nyár eleji időszakban általában is jellemző a balatoni keresletnövekedés, 2020-ban ez annyiban változott, hogy a kereslet hamarabb kezdett növekedni, mint a korábbi években. A balatoni ingatlanokra leadott keresések száma szintén magasabban van, mint az év eleji bázis, sőt a növekedés arányaiban még a fővároson kívüli területeknél is jóval magasabb.

Olcsót is, drágát is!

Az átrendeződés másik jellegzetessége a keresett ingatlanok árának változása. Az elmúlt évek során az ingatlan kereső magánszemélyek jól lekövették az ingatlanpiaci árak változását, és évről évre egyre magasabb árú ingatlanokra adtak le kereséseket. Ez a tendencia 2020 során megtört. Az keresett ingatlanok átlagára ugyan nem csökkent, nem is növekedett tovább, de ennél is érdekesebb, hogy az érdeklődők kiszélesítették az általuk befogadható ingatlanok árának intervallumát. A megadott árintervallumok alsó határa lejjebb került, a felső határ pedig feljebb. Összességében sokkal szélesebb körben keresgélnek most az ingatlant vásárolni vagy kivenni szándékozók, mint a korábbi években.

Mivel a hazai lakosság vagyonának jelentős része ingatlanvagyon, így a teljes társadalomra komoly hatással lehet, ha az ingatlanpiaci folyamatok változásai tartósnak bizonyulnak. Az ingatlanpiaci folyamatok nyomon követése és előrejelzése fontos, de igen nehéz feladat. „Az ingatlanpiac bizonytalan időszakot élt meg 2020 második negyedévében, de a piacvezető ingatlan.com adatai alapján és az ingatlanhirdetési portállal együttműködve mégis sikerült néhány fontos konklúziót megfogalmazni az adatok elemzése során.” – mondja Virág Zsolt a Hiflylabs adatelemzési szakértője.

Az elemzés alapja az ingatlan.com weboldalon leadott keresések száma és típusa. Az ingatlan.com az ingatlanpiac meghatározó szereplője, így az adatok jól jellemzik a hazai folyamatokat, ugyanakkor a weboldalon leadott keresések csak részben realizálódnak tényleges piaci keresletként. Az anyagban megjelent információk a szerzők magánvéleményét tükrözik, nem minősülnek ingatlanpiaci tanácsadásnak.

Szerzők:
Pertics Richárd – Business Analyst
Rábay Kristóf – Data Scientist
Virág Zsolt – Hiflylabs Zrt. igazgatóság elnöke

About Pertics Richárd

Jelenleg szoftverfejlesztőként és üzleti elemzőként tevékenykedem, körülbelül 2000 óta foglalkozom komolyabban adatokkal. Kezdetben fejlesztőként, később adatbányászként dolgoztam különböző pénzintézeti adattárházak környékén, fokozatosan közelebb kerülve az üzleti problémákhoz és egyéb szektorokhoz. A BI projektekben az üzleti és technológiai változatosságot kedvelem, de elsődlegesnek tartom a valódi üzleti problémák azonosítását, és azok hatékony, gyakorlatias megoldását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.