Tovább esik a gyógyszerek forgalma, a májusi adatok már a 2018-as átlagot sem érik el

Olvasási idő: 8 perc

Az áprilisi csökkenés után tovább esett a hazai támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma, már a 2018-as értékek alatt vannak a májusi vásárlások.

2020 májusában csupán bruttó 40,6 milliárd forint a támogatott vényköteles gyógyszerek patikai forgalma, ami az elmúlt másfél év legalacsonyabb értéke.  A támogatott gyógyszerek forgalmában a márciusi kiugró adatok után már erőteljes visszaesés látszik. Az elmúlt évek során folyamatos növekedésben volt a hazai gyógyszerforgalom, a májusi adatok viszont inkább hasonlítanak a 2018-as értékekre, mint az elmúlt másfél év forgalmához. A májusi forgalom a szintén gyenge áprilishoz képest további 4,9 százalékos visszaesést, az előző év azonos időszakához képest pedig 11,5 csökkenést jelent. Összességében azonban még nem lehet a forgalom hosszú távú visszaeséséről beszélni, hiszen az év első 5 hónapjának összesített forgalma még így is közel 7 százalékkal meghaladja 2019 első 5 hónapjának értékét.

Támogatott vényköteles gyógyszerek havi forgalma milliárd Ft-ban

Forrás:NEAK, Analitika:Hiflylabs

A forgalom visszaesésénél még jelentősebb az eladott termékek számának visszaesése. Májusban mindösszesen 13 millió doboz gyógyszer fogyott, ami 14,4 százalékos visszaesés előző év azonos időszakához képest. A KSH adatai alapján volt ugyan némi áremelkedés, de az adatok alapján az egy dobozra jutó forgalom ennél jóval többet emelkedett. Ezekből következik, hogy a patikákban a drágább termékek felé tolódik a forgalom.  A vásárolt termékszám azonban annyira leesik, hogy az az összesített forgalom ennek ellenére csökken. 

A drágább termékek vásárlása, abból a szempontból különösen érdekes kérdés, hogy a gyógyszerek árképzését törvény határozza meg, és az ún. degresszív árrés szabályozásnak köszönhetően a drágább termékeken kisebb az patikai árrés. Összességében tehát a májusi alacsony forgalom mellé arányaiban még alacsonyabb kumulált árrés társul a támogatott vényköteles gyógyszerek tekintetében.

A 2020-as évet teljes egészében vizsgálva elmondható, hogy márciusi előrehozott vásárlások hatása még meglátszik a forgalmi adatokban. Ugyanakkor ennek a hatásnak a júniusi adatok között már nem szabad majd megjelennie, hiszen jellemzően maximum három hónapra előre lehet vényköteles  gyógyszereket vásárolni. Ennek megfelelően a júniusi forgalmi adat már jó indikátor lehet annak vonatkozásában, hogy hosszabb távra hova állnak majd be a hazai gyógyszerfogyasztási szokások.

Regionális bontásban áprilishoz képest mindenhol visszaesés tapasztalható. Ez alól Csongrád megye kivétel, ahol összességében növekedett a gyógyszerforgalom, melyet elsősorban a daganatellenes készítmények forgalmának növekedése okozott. Ebbe a terméktípusba tartozó termékek eleve a drágább termékek közé tartoznak, illetve az termékforgalomban meglévő összesített súlyuk is magas, így ezen készítmények forgalmának növekedése könnyen mozgatja az adott megye összesített forgalmát is.

Gyógyszerforgalom májusi változása áprilishoz képest
(százalék, hó/hó változás)

Forrás:NEAK, Analitika:Hiflylabs

A májusi megyei forgalmakat előző év azonos időszakához viszonyítva megállapítható, hogy Pest megye tartja legjobban magát az agglomerációs hatásnak köszönhetően, ezen a területen mindössze 4,4 százalékos a csökkenés. A lista másik végén Budapest áll, ahol 18,9 százalékos a csökkenés 2019 májusához képet.  

Gyógyszerforgalom májusi változása 2019 májushoz képest
(százalék, év/év változás)

Forrás:NEAK, Analitika:Hiflylabs

Az egy főre jutó gyógyszerforgalom továbbra is Csongrád megyében a legmagasabb, tehát abban a megyében növekszik legjobban a forgalom, ahol amúgy is magas az 1 főre jutó gyógyszerfogyasztás. A kórházi intézmények hatása továbbra is erősen benne van a csongrádi értékben, legalábbis erre utal a daganatellenes szerek megyei forgalmának kimagasló növekedése. 

1 főre jutó gyógyszerforgalom regionálisan Ft-ban

A típusonkénti bontás jól tükrözi az összesített forgalmat, a nagyobb súlyú termékek jellemzően együtt csökkentek az átlagos fogyasztás visszaesésével, így májusban nem látszik komolyabb átrendeződés a csoportok között. Néhány kisebb súlyú gyógyszertípus forgalma növekedett, mint például az urogenitális kategória. Ezen termékek forgalma az elmúlt hónapokban csökkent a többi termékhez képest. Vélhetően a szociális távolságtartás csökkentette is az urogenitális betegségek előfordulási gyakoriságát, illetve kevésbé akut betegek elhalaszthatták vásárlásaikat, és a májusi adatokban egyfajta korrekció látszik.

 A gyógyszerfogyasztási szokások jó jellemzői a hazai társadalomnak és egészségpolitikának. A fogyasztásból ugyanakkor nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni. A csökkenő gyógyszerfogyasztást önmagában nem jelenti azt, hogy egészségesebb lett a társadalom, sem azt, hogy kevésbé foglalkoztatja a lakosságot az egészség. „A fogyasztás mozgató okait, az egészségügyi folyamatokat, jogi szabályozást, szezonalitást együtt vizsgálva azonban már jobban megérthetjük merre tartunk, és mire számíthatunk hosszú távon.” – zárja elemzését Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke.

Szerző:
Virág Zsolt – Hiflylabs Zrt. Igazgatóság elnöke

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.