Vakmerőség a Chiefs részéről Mahomes 10 éves szerződése?

Olvasási idő: 5 perc

Eddig öt olyan játékos volt az NFL-ben akik 10 éves, vagy annál hosszabb, úgynevezett életre szóló szerződést kaptak csapataiktól. Ezen játékosok karrier statisztikáit vizsgálva megállapítottuk, hogy csapatszinten romló, egyénileg stagnáló teljesítmény követte a szerződéskötés évét.

Patrick Mahomes mindösszesen a 6. játékos az NFL történetében, akinek kvázi életre szóló kontraktust ajánlott fel csapata. A 24 éves irányító két teljesnek tekinthető szezon alatt elnyerte az NFL Offensive Player of the Year (Legjobb Támadójátékos), valamint az MVP (Legértékesebb Játékos) díjakat, majd Super Bowl győzelemhez vezette csapatát, melynek szintén MVP-jének választották. Az összesen 36 meccsen nyújtott teljesítménye elegendő volt ahhoz, hogy csapata, a Kansas City Chiefs – bármely sportágat tekintve – minden idők legnagyobb teljes összegű, és egyik leghosszabb szerződését ajánlja fel neki, mellyel összesen 450 millió dollár kerülhet kifizetésre 2022 és 2031 között.

Az 5 másik “életre szóló” szerződést kapó játékos mind irányító: Brett Favre, Drew Bledsoe, Donovan McNabb, Daunte Culpepper és Michael Vick. 

Vajon miképp alakult az ő teljesítményük szerződésük megkötése előtt és után? Milyen tendenciákat mutatnak a statisztikáik? Mit tettek le az asztalra, hogy extra hosszú szerződéseket kapjanak, és mennyire érte meg a kluboknak a hatalmas összegek elígérése? Amire először érdemes felfigyelni, az a játékosok karrierje klubok és szezonok tekintetében.

A nyilvánvalóan a klubhoz kötés szándékával létrejött szerződések ellenére a játékosok kivétel nélkül csapatot váltottak, ráadásul Favre-ot és McNabb-ot leszámítva egyikük sem játszott 10 évet, melyre a szerződések kötődtek. Favre és Bledsoe 9 és 8 év alatt bizonyítottak, a többiek 3-4 év játék után kapták meg a nagy pénzt, míg Mahomesnek ez csak 2 teljes szezonjába telt. Zárójeles érdekesség, hogy az életre szóló szerződéseknek mintha az ezredforduló tájékán lett volna az aranykora, majd másfél évtizeden keresztül, 2020-ig nem volt ilyen kontraktusra példa. 

A kifizetett összegek évekre számított átlagosításuk alapján Mahomes szerződését mégcsak nem is az infláció vagy általános szerződés-összeg növekedés magyarázza: az ifjú tehetség teljesen új szintre emelte az NFL sztárirányító fizetést.

A korábbi 10+ éves szerződések éves fizetése aprópénz a jelenlegi sztárirányítók fizetéséhez képest, akik szintén eltörpülnek Mahomes bevételével szemben.

A következőkben a kizárólag 10+ éves szerződéseket elnyerő játékosokat hasonlítjuk össze. Mivel mindegyikük irányító, logikus a passz-statisztikák szemügyre vételével kezdeni. Ezen a téren azonban a szerződéskötés előtti és utáni időszakok között nincs egy egyértelmű, mindenkire jellemző tendencia. Ami kiemelkedik viszont, az Mahomes színvonala, amely minden tekintetben sokkal magasabb a többiekhez képest.

Az irányítók Favre és Bledsoe kivételével mindannyian fontos játékelemként tekintettek a futásra, Mahomes-t beleszámítva.

A futási statisztikákat nézve mindenkiről elmondható általánosságban a teljesítmény-csökkenés: mind a futási próbálkozások, próbálkozásonkénti és így meccsenként megtett yardok is csökkentek a szerződések megkötése után. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy a futási romlás vajon passzolásra való átállásnak köszönhető-e. A válasz az, hogy igen, ugyanis már a szerződést követő 3 év alatt is folyamatosan növekedett a passzolási és futási próbálkozások aránya.

A futási statisztikák esetén érdemes megfigyelni Mahomes pozícióját is: minden esetben a Bledsoe-Favre páros és a Vick-Culpepper-McNabb trió között helyezkedik el, igen kíváncsivá téve az NFL rajongókat, melyik játékfajta felé fog elmozdulni az elkövetkezendő évek során, esetleg szinten tartja futásának és passzolásának arányát. 

Az egyéni teljesítmények mellett a csapatszinten mérhető sikerek is nagyon fontos tényezők annak megállapításában, hogy megéri-e 10+ éves szerződésekben gondolkodni.

Jól látható, hogy a tendencia romló, maximum stagnáló: a hosszú szerződések előtt az irányítók vezette csapatok több meccset nyertek szezononként. A vesztett meccsek arányának növekedése egyenesen kihat az irányítók csapatainak utószezonba jutásának gyakoriságára is. A szerződés aláírást követően a rájátszást elérő szezonok aránya szintén visszaesett. 

Patrick Mahomes nagyjából 80%-os győzelmi ráta mellett robbantott bankot. Ezt az arányt szinte lehetetlen tartani, no persze szolgáljon neki ösztönzőként a hosszú szerződést ugyan sose kapó, de 75%-ot meghaladó nyereségi arányt szinte folyamatosan hozó Tom Brady, akinek nem kis eséllyel egyébként is nyomdokaiba léphet Mahomes, sikereit, rekordjait és kialakított imázsát tekintve.

A rájátszási esély-csökkenés mellett kiemelendő, hogy az irányítók közül kizárólag Favre és Bledsoe jutottak be Super Bowlba – melyet Favre meg is nyert – szerződésük előtt, azt követően viszont csakis McNabb juttatta el csapatát a döntőbe, megnyernie viszont senkinek sem sikerült. Bledsoe ugyan részt vett a 2001-es döntőben és gyűrűt is kapott, azt viszont köztudottan már nem neki köszönheti a Patriots franchise. 

Összességben 3 fő következtetést tudtunk megfogalmazni a tényszámok elemzéséből. 

  1. Patrick Mahomes mind a passzolási, mind a csapatszintű mutatókban sokkal magasabb játék-színvonal mellett kapta meg szerződését, mely alapján számára eleve nehezebb lesz szinten tartani eddigi teljesítményét, ellenben jobban megalapozta a Chiefs bizalmát az ifjú játékosban. 
  2. A csapatszintű mutatók (győzelmi-ráta, rájátszásba jutott szezonok százaléka) szinte kivétel nélkül romlani látszódtak az eddigi 5 játékost nézve. Ez, valamint a tény, hogy minden játékos kivétel nélkül klubot váltott, csapatszinten nézve az ilyen hosszú szerződések felajánlása ellen szól.
  3. Patrick Mahomes-ról egyelőre nehéz eldöntenünk, hogy passzolás felé fordul, esetleg többet tervezi-e használni lábait. Az öt korábbi játékost tekintve szerződéskötés előtti futási teljesítményüket egyiküknek sem sikerült megtartani, ugyanis már a szerződéskötést követő első pár évben a futási kísérletek kárára a passzjáték felé fordultak. 

NFL-es blog-sorozatunk első részében a 10+ éves szerződést elnyerő játékosok teljesítményváltozását vizsgáltuk. A szerződés pénzügyi dimenziójára nem tértünk ki, a továbbiakban azonban pozicionális költekezésről, fizetésnövekmény-tendenciákról, sikert befolyásoló csapatszintű mutatókról tervezünk cikkeket közzétenni, a 2020-as NFL szezon meghatározóbb időpontjaihoz igazodva. 

Elemzésünkhöz a https://www.pro-football-reference.com/ adatbázisát használtuk fel.
Blogvizuál

Rábay Kristóf – Data Scientist
Füredi Balázs – Data Solution Advisor
Soós Márk – Key Account Manager

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.