Veszélyes kiselefánt?

Olvasási idő: 2 perc

Slide12

Azt mondják, hogy az afrikai szavannán a legveszélyesebb állat – az elefánt. Pedig a Big Data adatfeldolgozás kvázi sztenderdjévé vált Hadoop technológia logója egy aranyos kiselefánt (a technológia egyébként az egyik kitaláló, Doug Cutting kisfiának plüssjátéka után kapta a nevét). Mégis sok nagyvállalatnál tapasztalom azt, hogy óvatosan, néha félelemmel viszonyulnak ehhez az új technológiához.

Pedig Hadoop alapon a hagyományos szállítók árának töredékéért lehet tároló és számítási kapacitásokat venni.

Miért nem ugranak rá mégsem a vállalatok? Sok beszélgetés, valamint néhány pilotprojekt tapasztalata alapján a következőkre jutottam:

  1. Jogosultságkezelés

A Hadoop-ban kis túlzással mindenki lát minden adatot. Vagy egyáltalán nincs hozzáférése. A cégek ennél kifinomultabb jogosultságkezeléshez szoktak.

  1. Üzemeltetés

A legtöbb IT üzemeltető elég kihívásnak érzi, hogy a meglévő technológiák verzióit kövesse és fél egy új megközelítésű rendszertől. A megszokott szállító megszokott ügyféltámogatása helyett Hadoop-pal leginkább ingyen, de támogatás nélkül lehet próbálkozni. (Az egyébként magyar fejlesztőbázissal is rendelkező Cloudera a Hortonworks kínál ugyan támogatási szolgáltatást, de nem a magyar IT-büdzsékhez szabva.)

  1. Felhasználói felület

Jelenleg meglehetősen speciális szaktudásra van szükség ahhoz, ha a Hadoop-ba szeretnénk adatot feltölteni és lekérdezni. Bár sokan dolgoznak rajta, hogy a Hadoop-ot kényelmes felhasználói felülettel használhassuk, de talán éppen ezért még nem forrt ki erre a sztenderd megoldás.

Manapság leginkább akkor érdeklődnek egy hagyományos nagyvállalatnál komolyan a Hadoop iránt, amikor valamilyen kényszer a meglévő technológia megváltoztatására kényszeríti őket. Ha nincs ilyen hatás, akkor a Hadoop rendszerek legtöbbször az „érdekes próbálkozás” kategóriában maradnak. Ez alól csak a legelkötelezettebbek jelentenek kivételt.

Eközben a nagy adatbázis rendszerszállítók (Microsoft, Oracle, IBM, SAP, SAS, stb.) mind dolgoznak a Hadoop elefánt megszelídítésén, és szerintem sikerrel is fognak járni.

 

A Hadoop idén tíz éves. Meggyőződésem, hogy mire serdülőkorba lép, sokkal jobban fogja érteni a vállalatok világát, de változtat is rajta…

 

A Hiflylabs üzleti értéket nyer ki az adatokból. A csapat magja jó 15 éve dolgozik ezen, ma már több mint 50 lelkes munkatárssal együtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.