Novemberben ismét jelentősen nőtt a vényköteles gyógyszerforgalom

Olvasási idő: 7 perc

Az év végéhez közeledve a hazai patikák nagymértékű, csaknem 48 milliárd forintos gyógyszereladást produkáltak novemberben.

A legfrissebb adatok szerint 2020 novemberében 47,7 milliárd forintnak megfelelő vényköteles támogatott gyógyszert adtak el a hazai gyógyszertárak. A novemberi forgalom októberhez képest további 1,7, az előző év azonos időszakához képest pedig 6,3 százalékos bővülést ért el. Az e havi teljesítmény a harmadik legnagyobb forgalmi mérés az elmúlt 2 évben. Az erős novemberi forgalmat a 2020. januári 48,5, illetve a 2020. márciusi 59,2 milliárd forintos gyógyszereladások haladták csak meg. Az évkezdet miatt januárban jellemzően magasabbak az eladások, míg a márciusi rekordforgalom a koronavírus okozta patikarohamnak volt köszönhető. Ezt figyelembe véve a novemberi adat különösen kiemelkedőnek számít. A novemberi bővüléshez a bevezetett kijárási szigorítások is hozzájárulhattak. Az új forgalmi adatok alapján a lakosság egy hányada ugyanis elővigyázatosságból előrehozhatta a decemberben esedékes gyógyszer vásárlását.

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

 „A gyógyszereladások ciklikus viselkedése gyakorlatilag eltűnt novemberre, amelyhez jelentősen hozzájárult a koronavírus második hulláma okozta bizonytalanság az elmúlt hónapokban. Az elmúlt 3 hónap adatait vizsgálva a havi forgalmi kilengések minimálisra csökkentek, a gyógyszereladások az egyenletes növekedés pályájára álltak”– mondja Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke. Az elmúlt hónapok tendenciáinak tükrében a 2020-as év egésze tekintetében 5 százalék körüli növekedés várható.

A forgalom novemberi növekedésével kapcsolatban fontos kiemelni, hogy az eladott termékek dobozszáma kevésbé nagymértékű.  A támogatott vényköteles gyógyszerek darabszáma az októberihez, illetve a 2019. novemberi eladáshoz képest egyaránt, csupán 3,2 százalékkal bővült. A gyógyszerforgalmi érték növekedésében az áremelkedés is szerepet játszott novemberben. A KSH mérései szerint összességében a gyógyszerárak 2,4 százalékkal emelkedtek átlagosan az előző év azonos időszakához képest november hónapban.

A vényköteles gyógyszerek értékesítésének jövedelmezősége

A forgalmi teljesítmény emelkedése nem jelenti automatikusan a hazai patikák jövedelmezőségének a növekedését. A forgalom bővülése jelentős részben a gyógyszerek egységárának növekedéseként tudható be, ami pedig a beszerzési árak emelkedéséből fakad. Jelenleg a vényköteles gyógyszerek árrése hatóságilag szabályozott, mégpedig degresszív árrés szabályozással, azaz a magasabb ár mellé alacsonyabb jövedelmezőségi szint társul.

A koronavírusjárvány második hulláma egyenletes növekedést hozott a gyógyszer eladásokban a 2020-as év végéhez közeledve, azonban a közvetett hatásokat érdemes a gyógyszer kategóriák forgalmi teljesítményén keresztül megvizsgálni. A nagyobb gyógyszercsoportok közül a tápcsatorna-anyagcsere, illetve a vér és vérképző gyógyszerek bővültek a legjelentősebb mértékben az előző év azonos időszakához képest. A vér és vérképző gyógyszerek kategóriájába tartoznak például a trombózis kialakulását csökkentő szerek, a vérszegénység ellenes szerek vagy a vérpótlók. A tápcsatorna-anyagcsere, illetve a vér és vérképző gyógyszerek forgalmára egyaránt jelentős hatást gyakorolt a koronavírus elleni védekezés. Előbbi csoportból nagy volumenben fogyott a D-vitamin, míg utóbbi csoport esetén a trombózis kialakulását csökkentő szerek járultak hozzá jelentősen a növekedéshez.

Támogatott vényköteles gyógyszerek forgalmának változása terméktípusonként novemberben

Forrás:NEAK, Analitika:Hiflylabs
*MoM: Előző hónaphoz mért forgalom, YoY: Előző év azonos időszakához mért forgalom

 Novemberben 557 millió forint értékben fogyott a vényköteles D-vitamin, amely a teljes gyógyszerforgalom 1,2 százalékát tette ki. Fontos megjegyezni, hogy a D-vitamin vény nélkül is beszerezhető a patikákban, ezáltal a forgalom értéke még nagyobb lehetett novemberben. A főorvosok által is ajánlott immunrendszer erősítő vitamin forgalma 135,3 százalékkal bővült az előző év novemberi értékéhez képest. Előretekintve a következő hónapokban továbbra is nagymértékű volumennövekedés prognosztizálható az immunerősítő szerek eladásaiban.

Fontos a védekezés, azonban még annál is fontosabb a vírussal már megfertőződött betegek megmentése. Az Európai Tanács a remdesivir hatóanyag hozzáférését biztosítja, míg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a favipiravir hatóanyag hazai alkalmazását engedélyezte. A két hatásos hatóanyag a systémás fertőzésellenes gyógyszerek közé sorolható, amely kategória forgalma októberhez képest 10,5 százalékkal emelkedett. A szakértők szerint a remdesivir hatóanyag a súlyos betegeken, míg a favipiravir pedig a megbetegedés korai szakaszában gátolja a vírus szaporodását. Novemberben a hatóanyagokat még csak kórházi felhasználásra adták, a magánszemélyek vásárlásaiban egyelőre nem szerepelhetett.

A gyógyszercsoportok közül ugyanakkor jelentős visszaesést szenvedtek el a váz- és izomrendszer gyógyszerek eladásai. A gyógyszercsoport – amelybe beletartoznak a csontbetegség gyógyszerei vagy a köszvényellenes szerek –  éves szinten 8,2 százalékos csökkenést ért el. A csökkenésben az intézetek koronavírus miatti zárva tartása, valamint a betegek mozgási nehézségei egyaránt közrejátszhattak.

A regionális folyamatokat vizsgálva minden megyében növekedés volt tapasztalható éves szinten. Ehhez képest októberhez viszonyítva három dunántúli megyében, Somogy, Tolna és Vas megyében visszaesett a gyógyszerforgalom. A csökkenést elsősorban a daganatellenes készítmények és a vérképzőszerek forgalmának a visszaesése okozta. Ez a két kategória a teljes vényköteles gyógyszerkosár csaknem 30 százalékát teszi ki a megyékben, emiatt egy gyengébb havi teljesítmény könnyen a negatív tartományba mozdíthatják a forgalmi változást.

A 2020. novemberi gyógyszerforgalom megyei bontása
(százalék, hó/hó változás)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Gyógyszerforgalom változása regionálisan (az előző hónaphoz képest)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

 A koronavírus őszi hulláma a főváros és az agglomeráció különbségét ismét kiélezte a gyógyszerforgalomban. Az otthonról történő munkavégzés visszatérésének köszönhetően a budapesti vonzáskörzetben élő, de Budapesten dolgozó tömegek a lakóhelyükhöz közel eső patikában válthatták ki gyógyszereiket. A fővárosi patikáknak pedig valószínűleg jelentős forgalomkieséssel kellett szembenézniük a hónapban. Ezáltal novemberben a megyék közül Pest megyében nőtt a legnagyobb mértékben, 11,7 százalékkal a gyógyszereladás az előző évhez képest. Legkisebb mértékben pedig a fővárosban, csupán 2,4 százalékkal adtak el több gyógyszert a patikák mint az előző év novemberében. Megemlíthető még a vonzáskörzeti hatás a kedvező autópályás megközelítéssel rendelkező Heves megye esetében. Heves megyében a gyógyszerforgalom éves szinten kiemelkedő módon, 8,7 százalékkal emelkedett.

A 2020. novemberi gyógyszerforgalom megyei bontása
(százalék, év/év változás)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

 Gyógyszerforgalom változása regionálisan (az előző évhez képest)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

Virág Zsolt – Hiflylabs Zrt. Igazgatóság elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.