Egy BI Developer gyakornok élete a Hiflylabs-nél

Olvasási idő: 5 perc

Miért választotta az adattárházas csapat tagja, Polcz Norbert, BI Developer gyakornok a Hiflylabs-et? Milyen adattárházhoz kapcsolódó feladatok színesítik a munkáját? Milyen karrierutat lát a szervezetnél?

Miért döntöttél úgy, hogy megpályázod a cégnél ezt az állást?

Egy álláshirdető portálon találtam rá a Hifly-ra, megnéztem a weboldalt, az ott olvasott információk alapján szimpatikus volt, hogy viszonylag sok mindennel foglalkozik a cég, így számomra sem csak egy irány van. Nem dolgoztam IT területen a Hifly előtt, így az is szimpatikus volt, hogy nem volt elvárás a magas szintű gyakorlati tudás. Nem volt teljesen tudatos döntés, inkább szerencsém volt, utólag úgy mondanám, hogy egyeztek az elvárások és a képességeim.

Mi motivál a munkád során?

Az igazság az, hogy maga a cég tartja fenn a kezdeti motivációt, hiszen bármikor bárkihez fordulhatok segítségért. Érdekes volt, hogy amikor felvételt nyertem, volt egy beszélgetésünk a CEO-val, Fehér Tamással, aki nagyon közvetlen volt. Úgy gondolom, ritka ez a fajta hozzáállás, emlékszem, mondta is, hogy bármikor kereshetem az irodában. Pozitív meglepettséggel töltött el ez a mondat. A közvetlen kapcsolat magasabb vezetőkkel és a mentorommal számomra fenntartja a motivációt. Utóbbihoz, bármikor fordulhatok és sokat segít a szakmai fejlődésben. Emellett nekem fontos az is, hogy ha vannak ötleteim, amennyiben van rá mód, közösen próbálunk keríteni lehetőséget a megvalósításukra, illetve rendszeresen tanulhatok új dolgokat és új eszközöket ismerhetek meg. Szerintem a cég fő értékei: a bizalom, a családias légkör és az a látásmód, hogy mindenkinek a legjobbat szeretnék.

Milyen feladataid vannak jelenleg?

Adattárház és adatos infrastruktúrához kapcsolódó fejlesztéseket végzek az időm nagyobbik részében, de többször előfordult, hogy dashboardot gyártottam vagy PPT-t készítettem egy ügyfélnek, így kaptam arra is lehetőséget, hogy magam mutassam be az elkészült megoldásunkat. Amellett, hogy kódot írok, hamarosan generálni fogjuk azokat a dokumentumokat is, melyek jelenleg “kézzel” íródnak, követve  a gyorsan változó technológiákat és eszközöket. Így előfordulhat, hogy pár hónap múlva más feladataim is lesznek. Élvezem, hogy ezekből mind tanulhatok.

Milyen egy Hiflylabs-es állásinterjú?

Összehasonlítva azokkal, amelyeken ezelőtt jártam, azt tapasztaltam, hogy itt a személyiségemre is kíváncsiak voltak, hiszen fontos volt, hogy illeszkedjek majd egy olyan céges kultúrába, mely többféle egyéniség „otthona”. Legtöbb helyen elvártak valamilyen munkatapasztalatot, a Hiflylabs-nél viszont azt éreztem, hogy esélyt adnak és szívesen invesztálnak egy-egy emberbe, ha a szervezet-egyén egymásra talál és a fent említett tudásvágy is jelen van. Ez borzasztó szimpatikus volt. A Hiflylabs számomra egy pezsgő, életteli, be-és elfogadásra képes szervezet.

Voltak az interjún olyan pozitív jelek, melyből már akkor érezted, hogy egy együttműködés veszi majd kezdetét?

Egyből megtaláltuk a közös hangot, nem tudnám megfogalmazni, hogy mit éreztem, de volt valami a levegőben.. Annak ellenére, hogy mennyire izgulni szoktam, csak az elején voltam lámpalázas és rendkívül hamar feloldódtam, amelynek egy közvetlen beszélgetés lett az eredménye. Az adattárházas csoport vezetője és a HR-es kolléga kellemes légkört teremtettek. Közben egy másik helyre is felvettek volna, így két nappal az interjú után, szűk várakozási idővel telefonáltam is, hogy szeretnék választ kapni. Az interjún arra is kíváncsiak voltak, hogy szívesen tanulok-e. Nyílt lapokkal játszottak, elmondták, hogy hosszútávra terveznek és érthető is volt ez, hiszen, ha felveszel valakit, hogy aztán hónapokon át tanuljon, akkor térül meg, ha az illető pár évet eltölt a cégben.

Mit gondolsz, ki tud jobban érvényesülni a szakmádban: a monotonitás-kedvelő, vagy a változatosság-szerető egyén?

Úgy gondolom, hogy a Hiflylabs-nél mindkét út járható lehet, mégis inkább a változás-szerető mellett tenném le a voksom: aki itt szeretne dolgozni, ne várja, hogy pontosan meghatározzák a feladatkörét amivel minden nap fog foglalkozni azután, hiszen a szervezet azt támogatja, hogy minél több tudásra és széleskörű ismeretekre, fontos készségekre tegyenek szert munkavállalói. Tapasztalatom szerint, hatalmas előny, ha proaktív vagy, mert így kóstolhatsz bele könnyebben új és színes feladatokba, melyek később a munkád részévé válhatnak. Sőt, továbbmegyek, ha látják benned a motivációt, a tanulásvágyat és a szorgalmat, olyan bizalomban részesülhetsz, amely nagyban gazdagítja a gyakornoki élményt. Ezt a bizalomszavazást szinte rögtön, a kiválasztástól tapasztaltam, hiszen az első 2-3 hónapban azért jártam be az irodába, hogy mélyítsem a tudásom.

Hogyan élted meg a gyakornoki létet a pandémia által okozott kihívások kapcsán?

Most adtam le a szakdolgozatomat a BGE Gazdasági Informatika alapszakon, március óta home office-ban dolgozom. Így könnyebb mind az egyetemre, mind a munkára koncentrálni és időt szánni, hiszen Gödöllőről 2 órát spórolok naponta, amióta nem kell beutazni. A HO második napján hívott a csoportvezetőm, hogy megvan-e mindenem a munkavégzéshez, például székem, asztalom. Így kaptam egy monitort, amit nagyon hamar házhoz is szállítottak. Azt nem is éreztem, hogy veszélyben lenne a munkám. Egyedül a kommunikációhoz kellett hozzászoknom, hogy nincs személyes találkozás és kicsit ritkábban tudunk egyeztetni. El kellett vinni a kérdéseket két nappal későbbre, nem tudtam mindent rögtön megkérdezni. Ha ez hamarabb történik, akkor lehet, hogy nehezebben veszem fel a fonalat, mert addigra már egy-két fejlesztést csináltam élőben és jobban belejöttem.

Mennyire rugalmas a cég a tanulmányokat illetően?

Az az elvárás, hogy ha tudok, időben szóljak, mert így tudnak/tudunk tervezni. Azt tapasztalom, hogy minden megbeszélhető. Ha szükségem van például egy hétre a vizsgáim miatt, akkor nem is keresnek addig, amíg újra nem dolgozom.

Milyen hasznos képességet sajátítottál el eddig a munka által?

A kommunikációm rengeteget fejlődött, mert rájöttem, hogy minél pontosabban írok körül egy problémát annál kevésbé lesz félreértés az ügyfelek irányából. Folyamatosan igyekszem arra is figyelni, hogy kivel és ehhez mérten milyen részletességgel beszélek az adott témáról. Megtapasztaltam, hogy milyen élesben fejleszteni és lett egy magabiztos SQL és verziókezelő (git/GitHub) tudásom. Megismertem mélyebben az adattárház és egyéb adatos koncepciókat, amelyeknek köszönhetően már annyira megkedveltem a területet, hogy szívesen foglalkozom vele szabadidőmben is.

Milyen karrierutat látsz magadnak a cégnél?

Jelenleg még nem tudnám meghatározni, hogy mit szeretnék. Nyitott vagyok adatos fejlesztések irányába is, de kíváncsiságom miatt a jövőben akár szívesen részt vennék mobilfejlesztésben is. Úgy érzem, a lehetőség megvan mindkettőre.

Szerzők:
Polcz Norbert – BI Developer gyakornok
Hanis Patrícia – Marketing asszisztens

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.