Az erős július után az év egyik legalacsonyabb gyógyszerforgalmát hozta az augusztus

Olvasási idő: 6 perc

A korábbi években megszokott alacsony nyár végi forgalmát hozta 2020 is. 42,6 milliárd forint a támogatott vényköteles gyógyszerek augusztusi forgalma, ami az áremeléseket is figyelembe véve még a szezonhoz képest is alacsony forgalmat jelent.

A nyár vége hagyományosan nem tartozik a gyógyszerforgalom szempontjából kiemelkedő időszaknak és e tekintetben az idei év sem hozott meglepetést. „A szezonnak megfelelő gyógyszerforgalmat mutat 2020 augusztusa, egyedül Budapest teljesített számottevően alul még magához képest is. Úgy tűnik idén a szokásosnál többet hagyták itt a fővárost a lakosok a nyár végére.” – kezdi elemzését Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs igazgatósági elnöke.

Támogatott vényköteles gyógyszerek havi forgalma milliárd Ft-ban

Forrás:NEAK, Analitika:Hiflylabs

A támogatott vényköteles gyógyszerek augusztusi forgalma 42,6 milliárd forint volt, ami 7 százalékkal elmarad a júliusi értéktől. A nyár utolsó hónapjában regisztrált forgalom egy hajszállal ugyan, de meghaladta a 2019. augusztusi értéket, és az év első nyolc hónapjának forgalma 5,6 százalékos pluszban áll az előző év azonos időszakához mérten.   A forgalom eloszlására jelentős részben még mindig a nyári szabadságok, és az otthoni munkavégzés fejtette ki hatását. A havi forgalom összességében 13,5 millió doboz gyógyszert jelentett, tehát átlagban minden hazai lakosra 1,4 doboz támogatott gyógyszer jutott augusztus folyamán.

A dobozszámokat vizsgálva az augusztusi forgalom 2,4 százalékkal elmarad a 2019 augusztusi értéktől, ez még jobban megvilágítja, milyen alacsonynak számít az idei augusztusi forgalom. „A forgalomban alacsony eladott dobozszámot a gyógyszerárak emelkedése kompenzálta, 2020 augusztusában nagyságrendileg ugyanannyit költöttünk vényköteles gyógyszerekre mint 2019-ben, de ez ténylegesen kevesebb megvásárolt gyógyszerkészítményt jelent.” – mondja a Hiflylabs szakértője.

A regionális eloszlást vizsgálva egyértelműen a budapesti forgalom volt jóval alacsonyabb a szokásosnál. A fővárosban az alacsony júliusi értékhez képest is tovább, 7,3 százalékkal csökkent a forgalom. Az előző évhez képest viszonyítva pedig már 10 százalékos a visszaesés. A csökkenő fővárosi forgalom a COVID miatt indult agglomerációs home office jelenségnek és a nyári szabadságoknak együttesen köszönhető. A megyei forgalmak másik végén Somogy, Veszprém és Heves megye van. Az ország többi részével ellentétben ezekben a megyékben az előző évhez képesti forgalom még növekedett is. A Somogy és Veszprém megyei forgalom növekedés az átlagnál több belföldi turistának köszönhető, míg Heves megyében a daganatellenes szerek forgalma volt kiugró az országos trendhez képest.

Gyógyszerforgalom augusztusi változása 2019. augusztushoz képest

Forrás:NEAK, Analitika:Hiflylabs

A gyógyszerkategóriákat vizsgálva júliushoz képest egységesen csökkenés tapasztalható minden kategóriában. A bőrgyógyászati készítmények az átlagnál jobban estek vissza augusztusban, de ez szintén szezonális hatás, mivel augusztus utolsó hónapja rendszerint hasonló mintát mutat minden évben a támogatott bőrgyógyászati készítmények terén. Éves alapon azonban növekedés látszik több kategóriában is. Előző év azonos időszakához képest számottevően növekedő gyógyszerforgalmat mutatnak a trombózis megelőzésére szolgáló készítmények, a daganatelleneses szerek, illetve az antidiabetikus készítmények. Mind a három kategóriára elmondható, hogy a növekvő forgalmi volumen ellenére az eladott dobozok száma csökken, azaz a betegek drágább gyógyszereket vásároltak az elmúlt időszakban.

Gyógyszerforgalom augusztusi változása júliushoz képest
(százalék, hó/hó változás)


Forrás:NEAK, Analitika:Hiflylabs

A szeptember havi adatok feldolgozása még folyamatban van, de a nyári szabadságok kifutásával, az iskolák újraindulásával és a koronavírus második hullámának felfutásával alapvetően más képet kapunk majd ősztől. A fertőző betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében egyértelműen növekedés, a nem kritikus betegségek kezelése esetén csökkenés várható az egyes orvoslátogatások elhalasztása miatt. A COVID első hulláma több hónapra kiható komoly átrendeződést generált a gyógyszerforgalomban, a második hullámnak is vélhetően lesznek hasonló hatásai, ha nem is feltétlen akkora, mint az elsőnek. Összességében azonban várhatóan újra megtörik a lassan normalizálódó gyógyszerforgalmi tendencia.

Támogatott vényköteles gyógyszerek forgalmának változása terméktípusonként augusztusban

Forrás:NEAK, Analitika:Hiflylabs

Szerző: Virág Zsolt – Hiflylabs Igazgatóság Elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.