Adat! Félsz?

Olvasási idő: 1 perc

Slide15Sokan kérdezik tőlem, hiszen immár 15 éve adatelemzéssel foglalkozom, hogy félni kell-e attól az egyre nyilvánvalóbb előszéltől, ami szinte minden irányból jelzi: az adatok kora közeleg (vagy már itt is van?).

Találónak érzem, hogy ezt az iparban a német kormány kezdeményezése nyomán szinte mindenki „Ipar 4.0”-nak, azaz a negyedik ipari forradalomnak hívja. A gőzgépek, a tömegtermelés és a robotika után most a gyártóegységek és beszállítói láncok közötti adatcsere és az ebből kihozható optimalizáció segít ugrásszerűen javítani a hatékonyságot. Találó, mert mutatja, hogy az emberiség átélt már hasonlót – jelentős társadalmi változásokkal járt ugyan, de összességében előrelépést hozott. Találó, mert nem becsüli alul a jelentőségét, nem titulálja a „kockafejű informatikusok” hóbortjának a Big Data jelenséget.

Azáltal, hogy a technológia fejlődése a korábbinál nagyságrendekkel olcsóbbá tette az adatok előállítását és feldolgozását, egyre több iparág számára megnyílt a lehetőség (kényszer?), hogy adatokkal foglalkozzon. Míg korábban ez a telekommunikációs és pénzügyi nagyvállalatok kiváltsága volt, manapság már az említett gyártástechnológiai cégek mellett a kereskedelem, a logisztika, a média, sőt a mezőgazdaság jelentős szereplői számára is egyre meghatározóbb a versenyképességük szempontjából hogy mit kezdenek a saját maguk által előállított, illetve a környezetükben elérhető adatokkal.

Röviden tehát azt mondom: ne féljünk, hanem hozzuk ki belőle a legtöbbet. Mert bizony lesznek vesztesei ennek a forradalomnak is…

 

A Hiflylabs üzleti értéket nyer ki az adatokból. A csapat magja jó 15 éve dolgozik ezen, ma már több mint 50 lelkes munkatárssal együtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.