Az elmúlt fél év legmagasabb gyógyszerforgalmát hozta a szeptember

Olvasási idő: 7 perc

A viszonylag alacsony nyári forgalom után szeptemberben újra 50 milliárd Ft felé közelít a hazai támogatott vényköteles gyógyszerek eladási volumene.

A koronavírus első hullámához hasonlóan a második hullám is gyógyszerforgalmi kiugrással jár együtt, de a márciusi forgalomtól egyelőre messze elmarad a szeptemberi érték. 2020 márciusában több mint 59 milliárd volt a hazai patikák vényköteles gyógyszerforgalma, míg szeptemberben ez az érték 47,6 milliárd Ft. 

A Covid első hullámában mért gyógyszerforgalmi kiugráshoz képest a gyógyszerkategóriák vizsgálata is jelentős eltérést mutat. Míg tavasszal – többek között – az inzulinkészítmények, savlekötők, asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek, valamint a vérnyomás és koleszterincsökkentők forgalma nagyon megugrott a többi termékhez képest, addig a szeptemberi emelkedés jóval egyenletesebb, a legtöbb terméktípusnál hasonló növekedés tapasztalható. A márciusi kiugró értéket jelentős részben az előrehozott vásárlások hozták. Azon termékek forgalma növekedett a legjobban, amelyek használatának elhagyása azonnali panaszokat, vagy egészségügyi veszélyt okoz. Ezzel szemben szeptemberben már kevésbé jellemző a bizonytalanság, hanem általános óvatosság jellemzi a gyógyszervásárlókat. „A hazai lakosság teljesen másképp állt hozzá a koronavírus második hullámához, és ez a gyógyszerforgalmi adatokban is egyértelműen megmutatkozik” – mondja Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs szakértője. 

A szeptemberi érték azonban ezzel együtt is kiemelkedően magasnak számít, a hónapban mért forgalom az elmúlt fél év legmagasabb, és az elmúlt két év harmadik legmagasabb értékének számít. Az ősz első hónapjában a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma 11,5 százalékkal haladja meg az augusztusi értéket, valamint 8,3 százalékkal az előző év azonos időszakát. A 2020-as év eddig eltelt háromnegyedét egyben nézve a forgalom 5,9 százalékkal haladja meg 2019 azonos időszakát, tehát összességében is tapasztalható a növekedés, de nem olyan kiugró, mint azt a járvány első hullámánál sejteni lehetett.

Támogatott vényköteles gyógyszerek havi forgalma (Ft)

Forrás: NEAK, Analitika: Hiflylabs

A regionális adatokat vizsgálva elmondható, hogy egyszerre volt jelen a forgalomban a nyári szabadságok kifutása, és a városoktól távolmaradás. A szeptemberi forgalom változása augusztushoz képest a fővárosban volt a legmagasabb, közel 17 százalékos emelkedéssel, de az előző év azonos időszakához mérten Budapest a sereghajtók között van. 2019 szeptemberéhez mérten minden megyében és Budapesten is nőtt a forgalom, de a fővárosban csupán 4,3 százalékkal, ami nagyságrendileg csak a fele az országos növekedésnek.

Gyógyszerforgalom változása regionálisan (2020. augusztushoz képest)

Gyógyszerforgalom változása regionálisan (2019. szeptemberhez képest)

A termékcsoportokat vizsgálva is elmondható, hogy minden kategóriában egyértelmű növekedés látszik. Szeptemberben a legnagyobb növekedést augusztushoz mérten a szisztémás  fertőzésellenes szerek produkálták, ebbe a kategóriába tartoznak többek között az antibiotikumok, vírusellenes szerek és gombaölők. A kategória szeptemberi növekedése több mint 27 százalék augusztushoz mérten. Ez várható is volt az ősz és az iskolaszezon beköszöntével, hiszen a koronavírus mellett a szokásos felső légúti betegségek is elkezdtek terjedni az évszaknak megfelelően. A fertőzésellenes szerek mellett a nagy súlyú gyógyszerkategóriák egyaránt 10 százalék körüli növekedést produkáltak. A daganatellenes szerek, a vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek, és az inzulinkészítmények is hozták egyenletesen a 10 százalék körüli növekedést.   

Gyógyszerforgalom változása terméktípusonként (2020 augusztushoz képest)

A szeptemberi növekedés ellenére a hazai gyógyszerfogyasztás európai viszonylatban messze nem számít kiemelkedőnek. Az OECD adatai szerint – vásárlóerő paritáson mérve – az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás Magyarországon 13%-kal elmarad az OECD átlagtól, és ezzel a fogyasztási lista alsó harmadában szerepel. A gyógyszervásárlási szokások jelentős különbségeket mutatnak országonként, de régión belül sem egyenletes a gyógyszerfogyasztás. A hazai gyógyszerforgalom mértéke például jóval elmarad a szomszédos Szlovákiáétól vagy éppen Csehországétól, de meghaladja Luxemburg vagy éppen Hollandia egy főre jutó gyógyszerfogyasztását.

Virág Zsolt – Hiflylabs Igazgatóság elnöke

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.