A Balatonon fogyott a legtöbb gyógyszer júliusban

Olvasási idő: 6 perc

A júniusi 4 milliárdos bővülés után júliusban is közel 2 milliárd forintot emelkedett a támogatott vényköteles gyógyszerek hazai forgalma

Júliusban gyakorlatilag minden gyógyszercsoportban növekedett a hazai vényköteles gyógyszerek forgalma, így a májusi mélypont után júliusban már átlagon felüli gyógyszer fogyott a hazai patikákban. „Minden tekintetben kiemelkedő gyógyszer forgalmat hozott a július. A vényköteles gyógyszerek forgalma a 2019-es átlagot, előző év azonos időszakát, és még a júniusi értékeket is meghaladják” – kezdi elemzését Virág Zsolt a gyógyszerforgalmi adatok elemzését végző Hiflylabs igazgatósági elnöke.

A legfrissebb adatok alapján a júliusi bruttó gyógyszerforgalom 45,8 milliárd forintot tett ki. A havi forgalom az előző hónaphoz képest 4 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest 2,9 százalékkal, a 2019-es átlaghoz képest pedig 3,6 százalékkal bővült.  2020 első hét hónapját összesítve nézve pedig 6,3 százalékos növekedés látható.

Támogatott vényköteles gyógyszerek havi forgalma milliárd Ft-ban

Forrás:NEAK, Analitika:Hiflylabs

A forgalom emelkedése általánosnak mondható nem csak az időszakok tekintetében, hanem a gyógyszercsoportokat nézve is. Mind az előző hónaphoz képest, mind az előző év azonos időszakához képest a gyógyszertípusok döntő többségében növekedés tapasztalható. Egy hónapból még nem lehet egyértelmű következtetés levonni, de az általános növekedési trend a gyógyszerfogyasztási szokások átrendeződésére is utalhat. 

Az emelkedésben több tényező is közrejátszik. Egyrészt júliusban már szabadabban mozgott a lakosság, a zárkózott életmód elhagyása pedig a fertőző betegségek általános forrása is lehet. Ezzel párhuzamosan,  – az enyhébb betegségek esetén – a tavasszal elhalasztott orvoslátogatások is realizálódhattak. „Érdekesség, hogy a gyógyszerforgalom annak ellenére növekszik, hogy a háziorvosokhoz bejutás még mindig nehezebb, mint normál időszakban, így az enyhébb betegségeket sokan vényköteles gyógyszerek nélkül vészelik át.” – mondja az Hiflylabs szakértője.

Az adatok regionális vizsgálata azt mutatja, hogy az agglomerációs hatás továbbra is tart, azaz a fővárosi forgalom egy része Budapest környékére helyeződött át, de ennek hatása hónapról hónapra egyre gyengébb. A gyógyszerforgalom júliusban ugyanis Pest megye kivételével mindenhol növekedni tudott az előző hónaphoz képest, azaz Pest megye súlya visszaszorulóban van az országos forgalomhoz képest. Az előző évhez viszonyítva viszont Budapest továbbra is kilóg a megyék sorából, éves alapon ugyanis a fővárosban 2,8 százalékos gyógyszerforgalmi csökkenés mutatkozik, a Pest megyei 1,4 százalékos növekedéssel szemben. Összességében tehát a fővárosban még mindig kevesebben vásárolnak, de ennek már csak kis része csapódik le a főváros környéki területeken, részben a szezonalitásnak is köszönhetően.

Az alacsony fővárosi számokra már nem csak az agglomerációs hatás, hanem a nyári szabadságolások is erős hatással voltak.  Somogy és Veszprém megyében mind az előző hónaphoz képest, mind 2019 júliusához képest is 8 százalék körüli, kiemelkedő forgalmi növekedés tapasztalható. Ez egyértelműen annak köszönhető, hogy rendkívül sokan töltötték a nyári szabadságukat a Balaton környékén.

Gyógyszerforgalom júliusi változása júniushoz képest
(százalék, hó/hó változás)

Forrás:NEAK, Analitika:Hiflylabs

Gyógyszerforgalom júliusi változása 2019. júliushoz képest

Forrás:NEAK, Analitika:Hiflylabs

A termék típusokat nézve havi alapon a systémás fertőzésellenes szerek, forgalma növekedett a legjobban. Ebbe a csoportba tartoznak többek között az antibiotikumok, illetve a vírusellenes készítmények. A termékcsoportban a júliusi növekedés ellenére a forgalom még relatíve alacsonynak is mondható, legalábbis a júliusi forgalom 6 százalékkal még el is marad a 2019 júliusi értéktől, de a júliusi érték a 2019-es átlagnál is jóval alacsonyabb. A trendet részletesebben megvizsgálva elmondható, hogy a systémás fertőzésellenes szerek közel az évszaknak megfelelő szezonalitási pályát futnak. A mostani alacsony, de növekvő értékre további növekedés is várható a következő időszakban. A termékcsalád forgalma annyiban egyedi 2020-ban, hogy az antibiotikumok forgalma a szokásosnál is jóval alacsonyabb szintre került tavasszal, ami nagymértékben köszönhető a tavaszi távolságtartási intézkedéseknek. A korlátozások feloldásával, a szociális érintkezések számának növekedésével azonban a bakteriális fertőzések száma is gyors növekedésbe lendült, és szintén hasonló trendet mutat például a herpesz terjedése is. Érdekes megfigyelni a hogy a COVID miatt bevezetett korlátozások, illetve a későbbi lazítások milyen drasztikusan hatnak egyéb betegségek terjedésére is. Az elkövetkező időszakban a várhatóan tovább fog növekedni az antibiotikumok és vírusellenes szerek forgalma, hiszen az iskolakezdés tovább növeli a fertőző betegségek terjedési esélyét. 

Támogatott vényköteles gyógyszerek forgalmának változása terméktípusonként*

“A koronavírus második hulláma vélhetően nem fogja változatlanul hagyni a jelenlegi trendet.” – mondja Virág Zsolt. Az első hullámhoz hasonlóan egyes típusú gyógyszereknél a majdani előrehozott vásárlások miatt növekedni fog a forgalom, míg a kevésbé kritikus esetekben a betegek újra elhalaszthatják az orvoslátogatásokat, ezzel csökkentve bizonyos vényköteles gyógyszerek vásárlását. Összességében azonban a második hullám nagysága, és a korlátozások mértéke együttesen fogják meghatározni a tényleges forgalmi volument. Bár a második hullám nagyobbnak látszik az elsőnél, de a lakosság viselkedésén ez most kevésbé látszik. Ennek következtében a gyógyszervásárlások eltolódásában nem várható olyan hirtelen növekedés, mint márciusban. Ezzel együtt, ha a koronavírus sokáig intenzíven tombol, akkor a változás a gyógyszer forgalomban is erősen tetten érhető lehet.

Szerző: Virág Zsolt – Hiflylabs Zrt. Igazgatóság elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.