Két hónap csökkenés után újra növekedett júniusban a hazai gyógyszerforgalom

Olvasási idő: 5 perc

Úgy tűnik fogyóban a lakosságnál a márciusban felvásárolt gyógyszerállomány, az áprilisi és májusi csökkenés után júniusban újra növekedett a hazai patikák forgalma.

2020 júniusában 44,1 milliárd Ft-ot tett ki a hazai patikák vényköteles támogatott gyógyszerforgalma, ami 3,5 milliárd Ft-tal haladja meg a májusi forgalmi volument. Két hónap csökkenés után tehát a vártaknak megfelelően újra növekedésbe fordult a gyógyszerforgalom. Az adatsor mögött jelentős részben még továbbra is a márciusban előrehozott vásárlások állnak. A tavasz elején tapasztalt kiemelkedő gyógyszervásárlási volumen a lakosságnál ideiglenesen megugró gyógyszerállományt generált, és ennek hatása látható az elmúlt hónapok forgalmában. 

A COVID-19 miatti elővigyázatosság generálta kiugró márciusi vásárlások három hónapra jelentősen determinálták a gyógyszerfogyasztást, hiszen jellemzően három hónapra előre lehet vényköteles gyógyszert beszerezni. Az otthonokban lévő készleteket júniusban azonban már újra kellett tölteni. Az a tény, hogy a júniusi fogyasztás nem ugrott fel újra a márciusi szintre, azt jelzi, hogy a júniusi vásárlásokra már nem jellemző az előrehozott vásárlás, inkább a normál szintre történő visszatérésre utal.

2020 első félévének összesített forgalma ugyan 6,8 százalékkal meghaladja 2019 első hat hónapját, és a júniusi havi forgalom is 6,4 százalékkal magasabb előző év azonos időszakánál, de a már a normál szintre történő visszajelzés tényét erősíti meg az a tény, hogy a júniusi forgalom gyakorlatilag már teljesen egybeesik a 2019-es átlagos havi forgalommal. 

Az eladott termékek darabszámának vizsgálata is a normál szintre történő visszatérésre utal. 2020 júniusában 13,9 millió doboz támogatott vényköteles gyógyszer kelt el a patikákban, ami 7,4 százalékos növekedés májushoz és 4,5 százalékos növekedés előző év azonos időszakához képest, de a 2019-es összesített havi átlagnál 4,3 százalékkal alacsonyabb. 

A forgalmat regionális szinten vizsgálva is a koronavírus járvány ideiglenes hatásának visszarendeződése látszik, mégpedig az agglomerációs hatás csökkenésében. Az elmúlt három hónapban a fővárosi gyógyszerforgalom fokozatosan veszített országos súlyából a relatíve alacsony vásárlási volumen miatt, de júniusban már a legmagasabb növekedést produkálta. Budapest területén júniusban 12,1 százalékkal több gyógyszer fogyott, mint májusban. Pest megye viszont elég alacsony számokat hozott, ami arra utal, hogy az agglomeráció egy része újra Budapesten bonyolítja a gyógyszervásárlásait. 

Az agglomerációs hatás persze még messze nem ért véget, előző év azonos időszakát nézve, még mindig Pest megye számít kiemelkedőnek, több mint 10 százalékos növekedéssel. 2019 júniusához képest még szintén több mint 10 százalékos forgalmi volumennel áll Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is.

A terméktípusokat vizsgálva is elmondható, hogy a visszarendeződés általánosnak látszik a forgalomban, a nagy súlyú készítmények együtt mozogtak a teljes forgalommal. Az összesített forgalomban már eleve nagyobb súllyal szereplő termékek rendre 7-10 százalékot növekedtek júniusban. Májushoz viszonyítva sokat emelkedett például az inzulinkészítmények, savlekötők, daganatellenes szerek forgalma, de szintén emelkedett a vérnyomáscsökkentők és a vérképzéssel kapcsolatos problémák kezelésére szolgáló készítmények forgalmai is.  

Az elmúlt hónapok változásai azonban mélyebb nyomott hagytak például systémás fertőzésellenes szerek forgalmában, amely a júniusi növekedés ellenére még továbbra is több mint 15 százalékkal marad el előző év azonos időszakénak értékétől. Ennek vélhetően az az oka, hogy a COVID-19 miatt általánosságban a lakosság jobban ügyelt a távolságtartásra, higiéniára, ezzel csökkentve a gombás és bakteriális fertőzések esélyét. Az eredményben azonban vélhetően benne van az jelenség is, hogy a kisebb jelentőségű fertőzésekkel kevesebben fordultak orvoshoz a járvány ideje alatt, mint korábban. 

Szerző:
Virág Zsolt – Hiflylabs Zrt. Igazgatóság elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.