16 milliárd forinttal kevesebb támogatott gyógyszert vettünk áprilisban

Olvasási idő: 4 perc

A támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma hatalmasat esett áprilisban a márciusi kiugró értékek után. A 2020 áprilisi adatok igazolják, hogy a márciusi nagyarányú forgalom növekedés előrehozott vásárlásokból tevődött össze.          

2020 áprilisában 42,7 milliárd forintért váltottak ki vényköteles gyógyszereket a hazai patikákban, ez 27,8 százalékkal marad el a márciusi értéktől és 3,4 százalékos visszaesést jelent a 2019-es havi átlaghoz képest. 2020 első 4 hónapjának forgalma azonban még így is 11,7 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakát.

A márciusi megugrás egyértelmű oka volt, hogy a bevezetett korlátozások miatt sok beteg bizonyos termékekből nagyobb mennyiséget szerzett be az átlagosánál, azaz előrehozta vásárlását. Az áprilisi gyenge forgalom pedig annak fényében még hangsúlyosabb, hogy 1 év alatt 1,8 százalékos árnövekedés volt a támogatott gyógyszerek körében. Az eladott gyógyszerek dobozszámát vizsgálva a 2020. áprilisi forgalom 1,2 millió dobozzal marad el az előző év azonos időszakától.  

Az áprilisi forgalom csökkenése azonban erősen differenciált regionális bontásban. Jellemzően azoknak a megyéknek a forgalma csökkent a legjobban, amelyek a legerősebb növekedést produkálták márciusban. Erre a jelenségre jó példa, hogy a forgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 29,7; Heves megyében pedig 28,9 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest. Az egy hónap késéssel elérhető adatok tehát szintén azt támasztják alá, hogy az ideiglenes márciusi növekedés csak az elővásárlásoknak volt köszönhető.

A többi régióhoz képest rendhagyó pályán mozog Budapest és Pest megye, ahol az agglomerációs hatás továbbra is érvényesül. Budapest nem csak hogy kevésbé növekedett márciusban a többi megyéhez képest, de az áprilisi visszaesés több mint 30 százalékos, ami a legmagasabb országos szinten. Ezzel ellentétes forgalmi változást produkált Pest megye, ahol a márciusi növekedés rekord magas volt, de az áprilisi visszaesés „csak” átlagos. A korlátozási intézkedések és a home office munkavégzés tehát továbbra is decentralizálják a gyógyszerforgalmat, az otthon ragadt lakosság jellemzően a lakhelye környékén végzi el a vásárlásokat.

3benu2

Az áprilisi megyei forgalmakat vizsgálva Pest megye előző év azonos időszakához képest még pozitív tartományban is tudott zárni Somogy és Nógrád megyével együtt, az összes többi megyére pedig stagnálás vagy visszaesés volt jellemző. 2019 áprilisához képest jelentős a visszaesés Budapest mellett Hajdú-Bihar és Csongrád megyében is. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy ezeken a területeken a patikai gyógyszerforgalom jelentős részét generálják a kórházi intézményekből kijövő betegek. A műtétek elhalasztása, a kórházi ágyak kiürítése, kórházak általános kerülése pedig erősíthette a gyógyszerforgalom visszaesést ezekben a régiókban. Csongrád és Hajdú-Bihar megyére az is elmondható, hogy a csökkenést jelentős részben a daganatellenes szerek visszaesése okozta, amely részben szintén intézményi hatásnak köszönhető.

Rendkívül érdekes kép rajzolódik ki, ha az egy lakosra jutó gyógyszerforgalmi volument vizsgáljuk. Magyarországon összességében 1 lakosra vetítve 4370 forint vényköteles gyógyszerforgalom generálódott 2020 áprilisában, de regionális bontásban igen erős a szórás. Csongrád megyében 45 százalékkal magasabb az áprilisi egy főre jutó forgalom a Nógrádi értéknél, de márciusban 51 százalék volt a különbség a két szélsőséges megye között. Ez szintén megerősíti azt a tényt, hogy a kórházi intézmények hatása erősen kihat a helyi patikai forgalomra is, de ez a hatás csökkent áprilisban. 

A gyógyszerforgalom átrendeződése egyben azt is jelenti, hogy a patikák eredménytermelő képessége is jelentősen eltér, így egyes gyógyszertárak még akár veszélybe is kerülhetnek a kiskereskedelem sok egyéb ágazatához hasonlóan.

A forgalom visszaesése terméktípusonként is jelentős eltéréseket mutat. A termék típusokat vizsgálva érdekesség, hogy a visszaesés erős volt ugyan a márciusban nagyot emelkedő csoportoknál, inzulin-készítményeknél, savlekötőknél, asztma kezelésére használt gyógyszereknél, vérnyomás-csökkentőknél, de ennél is nagyobbat csökkentek más terméktípusok. Ebbe a csoportba tartoznak az antibiotikumok, amelyek visszaesése egyrészt szezonalitásnak is köszönhető, másrészt a koronavírus miatt bevezetett korlátozások más betegségek terjedését is korlátozták, amely indokolhat antibiotikum forgalom visszaesést. Urogenitális gyógyszer kategóriára forgalma szintén tovább mérséklődött, elsősorban a nemi hormongyógyszerek hónapok óta tartó visszaesésének köszönhetően.

A gyógyszerforgalom átrendeződése jó példa arra, hogy a járvány és az azt követő intézkedések milyen hatásmechanizmust indítanak be a gazdaságban. Az adatok elemzése segítséget nyújthat a hatások feltárásában és következmények előrejelzésében. „A koronavírus egyes régiókat, vagy egyes vállalkozások mikrokörnyezetét – ágazattól függetlenül is – hatványozottan sújthatja, ezeknek a pontoknak az azonosítása fontos lépés a járvány elleni gazdasági küzdelemben is.”   – mondja Virág Zsolt az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.