Drasztikus növekedés a tavaszi gyógyszerforgalomban

Olvasási idő: 2 perc

Partnerünkkel, a BENU-val készítettünk közös gyógyszerforgalmi elemzést

Több, mint 30 százalékos növekedés a vényköteles termékek márciusi forgalmában. A koronavírus a gyógyszerfogyasztási szokásokra is erősen ráteszi a bélyegét.

Várható volt, hogy a járvány idején a lakosság egészségügyi kiadások növekedni fognak, de a gyógyszerek forgalmának növekedése ezzel együtt is kiemelkedőnek látszik márciusban. A hazai patikák havi összesített forgalma – a támogatott vényköteles gyógyszerek tekintetében – 45 milliárd forint körül mozgott az elmúlt másfél évben, de 2020 márciusában az összesített forgalom megközelítette a 60 milliárd forintot. A márciusi forgalom 30,5 százalékkal haladja meg a februári értéket, és még ennél is nagyobb mértékben az előző év azonos időszakát. A vényköteles forgalom növekedése azért is különleges, hiszen ezeket termékeket a lakosság csak orvosi közreműködéssel tudja beszerezni, a megemelkedett vásárlás tehát távolról sem nevezhető indokolatlannak.

Az adatok alapján elmondható, hogy nagyon sokan márciusban a korlátozó intézkedések hatására, több havi gyógyszert váltottak ki.

A forgalmi növekedés azonban jelentős eltéréseket mutat a különböző gyógyszer-kategóriák esetén. A legmagasabb növekedés az anyagcserét befolyásoló készítmények esetén tapasztalható. Ebbe a csoportba tartoznak például az inzulinkészítmények és savlekötők. Közel hasonló szinten emelkedtek a légzőrendszerre ható gyógyszerkészítmények, amelyek többek között az asztma kezelésére szolgálnak, de szintén kiemelkedő volt a vérnyomáscsökkentők és koleszterincsökkentők forgalma. Ezen terméktípusokhoz regisztrált vásárlások több mint 40 százalékos növekedést mutattak 2020 márciusa során.

Összességében elmondható, hogy lényegében minden termékcsoport forgalma növekedett, de azon termékek forgalma növekedett a legjobban, amelyek használatának elhagyása azonnali panaszokhoz, vagy egészségügyi károsodáshoz vezet vagy vezethet. Ezzel szemben egyes, kevésbé kritikus hatású készítménytípusok forgalma nem változott jelentősen.

Konkrét termékek vizsgálata esetén az tapasztalható, hogy néhány termék forgalma több mint kétszeresére is növekedett, de ezek általában a készlettel, termék-helyettesítéssel összefüggő technikai hatások, nem teljesen a járvány okozta fogyasztás változásra vezethető vissza. Ugyanakkor a technikai hatásokat nem számítva is azonosíthatók olyan készítmények, amelyek esetében több mint 50 százalékos a forgalom növekedése. Ilyenek például egyes vényköteles D vitaminkészítmények, vagy egyes vérnyomáscsökkentők.

A BENU Magyarország Zrt forgalmi adatai alapján az is elmondható, hogy a nem vényköteles gyógyszerkészítmények forgalma is jelentősen nőtt tavasszal. „Kimagasló növekedést tapasztaltunk a fájdalom- és lázcsillapítók, vitaminok, és torokfertőtlenítők forgalmában, ugyanakkor a növekedés ideiglenesnek mondható, az áprilisi adatok már visszaesést mutatnak, amely alátámasztja, hogy sokan több hónapra előre megvásárolták a vény köteles és nem vényköteles gyógyszereket is.” – mondja dr. Zlinszky János a BENU Magyarország Zrt vezérigazgatója.

A forgalmi adatok változása regionális értelemben is komoly különbségeket mutat. A vényköteles gyógyszerkészítmények forgalma ugyan minden megyében jelentősen növekedett, de míg Somogy megyében „csupán” 26 százalékos a növekedés, addig Pest megyében több mint 36 százalékos.

benu3

Érdekesség, hogy a budapesti növekedés szintén alacsonynak számít 27 százalékos értékkel. A változások mélyebb vizsgálata, és a forgalmi súlyok átrendezése egyértelműen kimutatta, hogy a budapesti alacsonyabb növekedés az agglomeráció hatásának köszönhető. “Az adatok alapján számszakilag is igazolható, hogy távolságtartási intézkedéseknek és otthoni munkavégzésnek köszönhetően az agglomeráció lakossága jellemzően a lakhelyén végezte el a vásárlásokat már márciustól.” – mondja Virág Zsolt az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke.

Virág Zsolt – Hiflylabs Igazgatóság elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.