Távolról dolgozni könnyebb, mint távolról kapcsolatban maradni

Olvasási idő: 3 perc

A Hiflylabs-nál különösen fontos számunkra az erős közösség és a légkör, amelyben bizalommal fordulhatunk bármelyik munkatársunkhoz. Ennek fenntartására sok bejáratott út van a cégen belül, mint például az egész céget behálózó mentoring rendszer, vagy a havonta megrendezett “Gyűlde”, ahol mindenki találkozhat az új emberekkel és értesülhet a projektek állásáról.

A távmunkára való átállás sok, kedves programlehetőséget elvett tőlünk, például nem tudunk együtt sörözni, sportolni vagy társasozni. Mégis szeretnénk, hogy ne vesszenek el ezek a kapcsolódások. Így az elmúlt hetekben kipróbáltunk jónéhány online kapcsolatteremtési lehetőséget. Szeretnénk megosztani, mik azok, amik a mi csapatunkban beváltak.

Összesorsolós kávézás

Az egyik leginkább szembetűnő különbség az otthonról dolgozással kapcsolatban, hogy nem hoz össze a konyha/erkély/menza olyan kollégákkal, akikkel épp nem dolgozunk együtt. Ez nemcsak az új tagoknak nehezíti meg a beilleszkedést, de a régi ismerősök között is hiányoznak az ilyenkor kialakuló jó kis ötletelések.

Hogy pótoljuk a véletlen találkozások szerepét, létrehoztunk egy virtuális kávészünetet, amelynek az ötletét innen vettük: https://www.donut.com/). Kicsit átalakítva a koncepciót, mi 3-4 fős alkalmakat szervezünk. Aki szeretne részt venni a következő héten, az beírja a nevét egy listába, amelyből hetente kisorsoljuk a kis csapatokat, akik, szerveznek maguknak egy találkozót. 


[Minden héten meglepetés, hogy kivel csevegünk egy fél órát]

A home office szépségei slack csatorna

A bezártság egy olyan kérdés ami most mindenkit érint és sokaknak nehéz. Létrehoztunk egy dedikált slack csatornát ennek a témának. Van aki egy receptet oszt meg, van aki egy jól sikerült képet, és tudunk beszélni az új helyzettel kapcsolatos kétségekről is.


[Van akinek akkor is van hova nyúlni, amíg nem jön meg a Tesco]

home4
[Fontosnak tartjuk, hogy komolyabb kérdésekkel is tudjunk egymáshoz fordulni]

Esti játékok

Eddig is szerettünk együtt játszani, azon vagyunk, hogy megtaláljuk a virtuálisan is jól működő alternatívákat. Eddig a Drawfult (https://www.jackboxgames.com/drawful-two/), a Honfoglalót (https://honfoglalo.hu/) és az Age of Empires-t (https://store.steampowered.com/app/813780/Age_of_Empires_II_Definitive_Edition) próbáltuk ki, de tervben van még a Fedőnevek társas online verziója is (https://www.horsepaste.com/)


home6
home7[Ki mit tud]

Közös hétzárás

Amikor nem változik a külső környezet, nehéz kikapcsolni a munka üzemmódból és átváltani a hétvégi pihenésre. Az átmenet megkönnyítésére tartunk egy fakultatív hétzárást péntek este. Legutóbb a social distancing számunkra váratlan pozitív hatásait szedtük össze. Nektek feltűnt például, hogy mostanában mindenkit őszintén érdekel a szokásos “Hogy vagy?” kérdésre adott válasz?

home8
[A hétvégének azért akkor is örülünk, ha otthon töltjük]

Online All-Employee meeting (vagy ahogy mi hívjuk, Gyűlde)

A távmunkára való átállás előtt minden hónapban volt egy alkalom, amikor a management és a projektvezetők mindenkinek beszámoltak az elmúlt időszakról és a várható szakmai és közösségi eseményekről. Mivel a mostani helyzetben mindenkiben több a kérdés és a bizonytalanság, minden két hétben megtartjuk ezt az eseményt egy Google Meet videóhívásban. Egy váratlan előnye az online formának, hogy így mindenki egyformán vesz részt az eseményen, nem kapnak kisebb szerepet azok, akik nem tudják megoldani a személyes jelenlétet.

home9[Minden félelmünk ellenére, az egész cég kényelmesen elfér egy videóhívásban]

Az első sokk után

Pár hét tapasztalatával a hátunk mögött úgy látjuk, hogy bár nem könnyű a tartós távmunka, de megfelelő nyitottsággal és türelemmel képesek leszünk megtartani az új keretek között is a bizalmat és a motivációt. Reméljük, hogy ennek az időszaknak a tanulságai gazdagítani fogják a kultúránkat akkor is amikor újra birtokba vesszük az irodát.

Ez a blogposzt 100%-ban home office-ban készült, a szerző és a munkáját segítő kollégák a bejegyzés megírása alatt egymástól 4 kilométerre voltak, rendelt ételt ebédeltek, online vásároltak be, és nem hagyták el a lakhelyeiket. Egy koronavírus előtti napon szinte mindent másképp tettek volna.

Somos Eszter – Data Scientist

About Somos Eszter

A Hiflylabs tanácsadó csapatának tagja vagyok. A tapasztalataimat amelyekkel az ügyfeleinket segítjük adataik hatékonyabb felhasználásában data scientistként szereztem. Mielőtt 2020-ban csatlakoztam a Hiflylabs-hez, online szolgáltatást fejlesztő cégeknél vettem részt az adatalapú döntéshozás és termékfejlesztés meghonosításában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.