Az adatok világa az emberek világa, nem a gépeké

Olvasási idő: 2 perc

Slide4

Az adatokból értéket létrehozni csak emberek tudnak, gépek nem. A gépek, a szoftverek, az algoritmusok arra valók, hogy segítsék és támogassák az emberek munkáját.

A fenti megállapításomat pár éve még az emberek többsége egy fejbólintással konstatálta volna. Ma már azonban valószínűleg nem lenne egyhangú a vélemény, hiszen a mesterséges intelligenciáról naponta jelennek meg hírek, és ezek egy része félrevezető. Riogatnak például azzal, hogy a mesterséges intelligencia miatt emberek tömegesen fogják elveszíteni a munkájukat. Nem példa nélküli ez a jelenség, voltak ilyen félelmek az ipari forradalom idején is, és vitathatatlan, a technológia fejlődése már most is nagyon átalakította a munkaerőpiacot. De a gépek elsősorban olyan munkákat vettek át, amelyeket az emberek nem szívesen végeznek, és a változások azt is eredményezték, hogy az emberek számára sokkal vonzóbb foglalkozások születtek meg.

Az adatgyűjtés, feldolgozás, elemzés területén egyértelműen azt látjuk, hogy a fejlődés eredménye az, hogy jelentősen nő az igény az adatokkal bánni tudó szakemberek iránt. Az, hogy az algoritmusok megoldják a feladatok egy részét, sokkal olcsóbbá teszi az adatok tömeges felhasználását. Így jóval több iparág és cég számára válik lehetővé és emiatt szinte üzleti kényszerré az adatalapú működés. A gyakorlati működésben nyilvánvalóan látjuk, hogy a rendszerek által összegyűjtött adatok alapján a helyes következtetéseket embereknek kell levonniuk.

Picasso szerint „A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni”. Egyetértek vele. Az igazi kreatív munka a helyes kérdések feltétele. Erre egyelőre és az üzleti realitás szerint a belátható jövőben is csak emberek lesznek képesek.

Vannak, akik szeretnék elhinni, hogy léteznek olyan eszközök, amelyek maguktól megtalálják és meg is válaszolják a helyes kérdéseket. Amelyekbe csak „betápláljuk” az adatokat, és nem kell gondolkozni, elegendő csak várni a tökéletes végeredményt. És ez a túlzott elvárás tévútra is vezethet: ha azt gondoljuk, hogy a gépek tulajdonképpen minden feladat megoldására alkalmasak, hajlamosak vagyunk a technológiától többet elvárni, mint amire az valójában képes. Az üzleti életben ez a túlzott elvárás gyakran okoz csalódást.

Ezzel szemben a realitás az, hogy ismerni kell az üzleti környezetet, tisztában kell lenni a folyamatokkal, érteni kell az adatokat ahhoz, hogy valóban hasznosítható összefüggéseket tárjunk fel.

Bármit is állítanak a hangzatos címek a mesterséges intelligenciáról, az adatok világa az emberek világa, nem a gépeké.

Fotó: flickr, Leigh Alexander

A Hiflylabs üzleti értéket nyer ki az adatokból. A csapat magja jó 15 éve dolgozik ezen, ma már több mint 50 lelkes munkatárssal együtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.